Sök
Stäng denna sökruta.

Kliande och irriterande hårbotten – Tips för att lindra problemen

Dela inlägget

Kliande och irriterande hårbotten kan vara ett riktigt besvär, men det finns åtgärder du kan ta för att lindra problemen.

Orsaker till kliande och irriterande hårbotten

En kliande och irriterande hårbotten kan bero på flera olika orsaker. Det är viktigt att veta vad som kan ligga bakom för att kunna behandla dem på rätt sätt.

Ålder

När vi blir äldre förändras huden och hårbotten. Det är naturligt att hårbotten blir torrare. När du åldras, minskar produktionen av talg (en typ av olja i huden). Detta kan leda till mindre fukt i hårbotten, vilket kan göra den torrare. Du kanske märker att din hårbotten känns stramare och torrare än tidigare, och irritation kan uppstå.

Miljöfaktorer påverkar också. Äldre personer utsätts ofta för mer sol och vind under sin vardag. Detta kan skada hudens yttersta lager och göra det svårare för hårbotten att hålla sig återfuktad.

Hormonella förändringar

Hormoner spelar en viktig roll för din hud och hårbotten. När dessa förändras, kan det påverka hur din hårbotten mår.

Under puberteten ökar hormonnivåerna snabbt. Det kan göra att din hårbotten blir torrare än vanligt. Detta kan också hända under graviditet och klimakteriet, när hormonerna skiftar.

Stress kan också påverka dina hormoner. När du är stressad kan det leda till en obalans i kroppen. Det kan göra att din hårbotten blir torr och irriterad.

Stress

Stress kan påverka din hårbotten på många sätt. När du är stressad kan blodflödet till huden minska, vilket kan göra hårbotten torr.

 • Kortisol, ett stresshormon, kan förändra oljeproduktionen i hårbotten.
 • Stress kan också göra att du kliar dig mer, vilket kan skada huden och göra den torr.

Ärftlighet

Ärftlighet kan spela en stor roll när det gäller torr och kliande hårbotten. Om dina föräldrar eller nära släktingar har problem med torr hårbotten, kan du också drabbas.

Genetiska faktorer påverkar hur din hud producerar olja. Om du har ärvt en tendens till mindre oljeproduktion, kan din hårbotten bli torrare.

Hudens förmåga att hålla fukt kan också vara ärftlig. Vissa har gener som gör att huden tappar fukt lättare, vilket leder till torrhet.

Temperaturförändringar eller årstidsskiftningar

När årstiderna skiftar kan temperaturen ändras snabbt. Det påverkar din hud och kan leda till torr hårbotten.

På vintern är luften kallare och torrare. Inomhusluften kan påverkas av uppvärmning, vilket gör den ännu torrare. Detta kan göra din hårbotten mer benägen att bli torr och flagnande.

Vår och höst kan också vara utmanande. Snabba förändringar mellan varmt och kallt väder kan stressa huden. Det är viktigt att skydda din hårbotten mot dessa snabba temperaturväxlingar.

Sommarens värme och sol kan också torka ut hårbotten. Svett och saltvatten gör huden mer känslig. Du kan behöva skölja håret mer noggrant efter exempelvis simning i saltvatten.

Tips för att hantera torr hårbotten vid temperaturförändringar:

 • Använd en luftfuktare inomhus på vintern.
 • Skydda huvudet med en hatt eller scarf när det är kallt.
 • Tvätta inte håret för ofta, det kan torka ut hårbotten.
 • Använd milda schampon och balsam som är fuktgivande.
 • Drick mycket vatten för att hålla huden återfuktad.

Otillräcklig näring i kosten

En balanserad kost är viktig för din hela kropp, inklusive din hårbotten. Om du inte äter tillräckligt med vitaminer och mineraler kan det påverka din huds hälsa. Speciellt viktigt är vitaminer som A, C och E.

Fettsyror är också avgörande. Omega-3 och Omega-6 fettsyror finns i mat som fisk, nötter och frön. Dessa fetter hjälper till att hålla huden fuktig och kan därför förhindra torr och kliande hårbotten.

Protein är en annan viktig komponent. Hår och hud är uppbyggda av proteiner, så att få i sig tillräckligt med protein från kött, bönor och ägg kan hjälpa till att förbättra din hårbottens hälsa.

Exempel på livsmedel som är bra att inkludera:

 • Fisk (rik på omega-3)
 • Nötter och frön (innehåller hälsosamma fetter)
 • Grönsaker och frukter (fulla av vitaminer)
 • Ägg och mejeriprodukter (bra källa till protein)

Talgproduktion i obalans

En vanlig orsak till kliande hårbotten är en talgproduktion i obalans. Dina talgkörtlar producerar sebum för att hålla hår och hårbotten återfuktade. Om talgproduktionen är för hög eller för låg kan det leda till torrhet, mjäll eller fett hår. För att reglera detta kan du använda ett milt schampo, exempelvis Silicea Vital Schampo, och undvika alltför varma duschar.

Rökning

Rökning är en av de främsta orsakerna till torr hårbotten. När du röker, minskar blodcirkulationen till din hårbotten. Det betyder mindre näring och fukt till din hud.

Toxiner i rök kan också irritera din hårbotten. Detta leder till inflammation och torrhet.

Hårbotten kan också bli uttorkad eftersom cigarettrök innehåller kemikalier som påverkar hudens naturliga oljor. Detta kan göra hårbotten torr och kliande.

Kontaktdermatit från hårvårdsprodukter

Många hårvårdsprodukter innehåller kemikalier som kan irritera din hårbotten. Kontaktdermatit kan uppstå om du är känslig mot vissa ingredienser som parfym, sulfater eller konserveringsmedel. Du kan ofta märka detta genom att din hårbotten blir röd, flagnar eller kliar efter användning av en ny produkt. Försök att välja produkter som är hypoallergena och fria från starka kemikalier.

Vanliga hårbottensjukdomar

Flera hårbottensjukdomar kan orsaka kliande och irritation. En av de vanligaste är seborrheisk dermatit, som kan ge gulaktiga, fjällande fläckar i hårbotten. Psoriasis kan också orsaka röda fläckar täckta med silvriga fjäll, och detta kan vara kliande. Behandling inkluderar medicinska schampon och ibland mer avancerade behandlingar som föreskrivs av en läkare.

Hemmakurer som lindring

För att lindra kliande och irriterande hårbotten kan du använda naturliga oljor och behandlingar, samt anpassa dina hårvårdsrutiner.

Naturliga oljor och behandlingar

Naturliga oljor som kokosolja, olivolja och tea tree-olja är kända för sina lugnande egenskaper. Massera in en liten mängd olja i din hårbotten och låt den verka i minst 30 minuter innan du sköljer ur den. Det kan hjälpa till att återfukta och minska irritation.

Förädlade produkter som innehåller aloe vera och kamomill kan också ge lindring. Applicera en liten mängd produkt direkt på hårbotten. Undvik dock starka kemikalier som kan förvärra problemet.

En fördel med dessa naturliga behandlingar är att de inte bara lugnar utan även stärker hårstråna. Regelbunden användning kan visa förbättringar över tid.

Anpassning av hårvårdsrutiner

Din dagliga hårvårdsrutin kan ha en stor inverkan på din hårbotten. Börja med att undvika för frekvent hårtvätt, vilket kan torka ut hårbotten. Tvätta håret varannan eller var tredje dag och använd ett milt, oparfymerat schampo.

Vid val av balsam och stylingprodukter, sikta på dem som är speciellt framtagna för känslig hårbotten. Undvik produkter med starka kemikalier och alkohol.

Försök att inte använda för mycket värme på håret, som hårtork och plattång. Värmen kan förvärra torrhet och irritation. Låt håret lufttorka när det är möjligt.

Genom att göra små förändringar i dina hårvårdsrutiner kan du skapa en miljö som främjar en frisk och problemfri hårbotten.

Professionell hjälp och behandlingar

För att handskas med en kliande och irriterande hårbotten kan det ibland vara nödvändigt att söka professionell hjälp. Här beskriver vi när det kan vara dags att vända sig till sjukvården för medicinska behandlingsalternativ.

När du ska söka vård

Torr och kliande hårbotten är vanligt och oftast ofarligt. Om problemen kvarstår under lång tid och skapar rejäla problem i din vardag, bör du överväga att kontakta en läkare. Långvariga besvär kan vara tecken på underliggande problem som behöver medicinsk behandling.

Andra anledning att söka vård inkluderar sår, blåsor eller infektioner i hårbotten. Det är viktigt att få rätt diagnos och behandling för att undvika allvarligare komplikationer. Om klådan påverkar din sömn bör du också kontakta en läkare.

Vanliga frågor och svar

Hur kan man skilja mellan torr hårbotten och mjäll?

Torr hårbotten kännetecknas ofta av små, vita, torra flagor och kliande hud. Mjäll tenderar att vara större, oljigare och gulaktiga. Mjäll kan också ofta orsaka rodnad och inflammation.

Kontrollera också hur din hårbotten känns. Torr hårbotten är ofta sträv och kan kännas åtsittande, medan mjäll ofta åtföljs av en fetare känsla.

Vad hjälper bäst mot torr och kliande hårbotten?

Använd återfuktande schampo och balsam specifikt för torr hårbotten. Prova även en hårbottenskrubb för att avlägsna döda hudceller.

Finns det effektiva lindringar mot hårbottnens klåda och flagnande?

Kokosolja kan ge lindring genom att återfukta hårbotten. Original Silicea kan också hjälpa till att mata din hårbotten inifrån.

Kan kliande i hårbotten vara ett tecken på håravfall?

Ja, klåda kan vara ett tecken på håravfall men det är inte alltid fallet. Om du är orolig, kontakta en hudläkare för en professionell bedömning.

Hur kan jag behandla en hårbotten som kliar till följd av stress?

Försök med avslappningstekniker som meditation och djupandning. Se också till att sova ordentligt och äta en balanserad kost.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen