Så lindrar du ledvärken – med fysisk aktivitet

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

En vanlig föreställning vid smärta i lederna är att det kopplas samman med överansträngning som kräver vila. Men egentligen är det precis tvärtom!

Det viktigaste rådet som både läkare och sjukgymnaster ger vid ledvärk och reumatiska besvär är: träning! Träning lindrar faktiskt smärtan, även om rädslan säger något annat. Och så länge träningen känns bra så gör den också gott!

Med fysisk aktivitet undviker du förslitningar och att lederna blir stela. Förutom träning finns egenvårdsmedel att kombinera med, för att bygga upp brosket och dämpa smärtan. Kosttillskottet GLYC Original innehåller glykosaminoglykaner från grönläppad mussla som bygger upp ledvätska, bindväv och ligament. Den grönläppade musslan har länge använts för sina positiva egenskaper vid artros, ledvärk och inflammationer – tillstånd som oftast innebär just smärta.

morgontraning

Konditionsträning

Alla vuxna, oavsett om du har ledvärk, artros eller ej, behöver minst 30 minuters fysisk aktivitet om dagen, för att bibehålla kondition och god funktion i kroppen. Ansträngningen bör ligga på en nivå som gör att värmen i kroppen ökar något. Exempel på bra konditionsträning är promenader, stavgång, en cykeltur, simning och trädgårdsarbete.

LÄS MER: Åtta hälsofödelar att promenera

Rörelseträning

Exempel på bra rörlighetsträning är exempelvis ett jympapass, simning och dans. Men också stretching! Använd gärna hjälpmedel eller redskap som avlastar rörelserna. Morgonstelhet kan mildras med mjuk rörelseträning på kvällen samt att mjuka upp kroppen innan man stiger ur sängen på morgonen.

Styrketräning

För att återfå eller öka styrkan i musklerna krävs större belastning än den som rörelseträningen ger. Övningarna bör inte gå hur lätt som helst – men du ska såklart börja försiktigt. Ett tips för att komma igång är att kombinera din promenad med några styrkeövningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top