Sök
Stäng denna sökruta.
trött kvinna i soffa

Trötthet vid mens

Dela inlägget

Känner du dig alldeles slut eller till och med sjuk när mensen är på väg? Oroa dig inte! Det är faktiskt en helt naturlig reaktion som beror på allt som händer i kroppen ungefär två veckor innan mensen sätter igång.

Vad händer i kroppen innan mens?

Menscykeln kan grovt delas in i fyra perioder: tiden under mens, tiden efter mens, ägglossningen och tiden före mens. Mellan perioderna förändras bland annat utsöndringen av hormoner och många märker av det på sitt mående och humör.

Kvinna grön tröja

Så påverkas du av menscykeln

För en del kvinnor är cykeln påtaglig, medan andra knappt tänker på den. Därför är det bästa du kan göra att lära känna hur just din kropp fungerar.

1. Menstruationsfasen

På mensens första dag räknar man att själva cykeln sätter igång. Nu är nivåerna av östrogen och progesteron i kroppen låga.

2. Follikelfasen

Äggstockarna börjar producera östrogen så att hormonnivåerna i kroppen stiger. Dessutom höjs serotoninet och det brukar bidra till att du känner dig pigg, glad och stark. Här mår många som allra bäst!

3. Ägglossning

Progesteronnivåerna ökar samtidigt som det utsöndras gulkroppshormon för att ägget ska kunna vandra ner mot livmodern. Om du hoppas på att bli gravid är det ägglossningen du ska pricka in.

4. Premenstruella fasen

Om ägget inte befruktats bryts hormonet ner och hormonnivåerna sjunker. Lider du av PMS och PMDS är dina symtom ofta som värst nu och du kan uppleva en vag sjukdomskänsla som gör dig trött, ända fram tills att cykeln börjar om och hormonnivåerna ökar igen.

Den premenstruella fasen är alltså mest sannolikt den period där du tvingas kämpa för att inte dra täcket över huvudet.

Trött kvinna på soffa

Lindra PMS och trötthet

För att lindra dina symtom är det framförallt bra att göra sådant som är gynnar hälsan i allmänhet. Rör gärna på dig och försök få i dig tillräckligt med näringsrik kost istället för att ge efter för sötsuget alltid (vi vet, det kan verkligen vara oemotståndligt starkt ibland…) I längden kommer du trots allt känna dig piggare om du ger kroppen de näringsämnen den är i behov av.

För att hålla energin uppe kan du tillföra ett järntillskott. Vid menstruation förlorar kroppen nämligen mer järn. Då kan du känna dig trött, ofokuserad och energilös. IronVital är det ultimata järntillskottet för dig som gillar ett tillskott med god smak baserat på rödbeta och äpple.

LÄS MER: Järnbrist

Om du känner dig deppig och låg finns ett kosttillskott som heter GLYC Positive Mood. Tillskottet är framtaget för att bevara en positiv sinnesstämning och känslomässig balans. Det ska ses som ett komplement och kan aldrig ersätta en varierad kost.

Kvinna trött vid bord

Vissa blir också hjälpta av en speciell magnet, mn8, som du fäster mot kroppen där du har ont. Magneten kan minska orkeslöshet och humörsvängningar.

Ett annat hett tips är att lägga lite tid på att lära känna din cykel. Prova till exempel en mensapp där du antecknar dina symtom och se om du kan hitta mönster som återkommer varje månad. Med förståelse för kroppen och vad som är normalt för just dig har du möjlighet att planera in lugnare dagar när PMS:en visar sin mest utmanande sida. En sådan vecka kan det ju vara bra att göra utrymme för lite mer vila.

LÄS MER: Älska dig själv – så blir du din egen bästa vän

Även om du testar det här kan stark PMS vara svårt att bli av med helt och hållet på egen hand. Har du stora problem bör du ta kontakt med sjukvården för att göra en utredning. Det finns behandling att få.

Trötthet under mensen – FAQ

Vi besvarar några av de vanligaste frågorna om överväldigande trötthet i samband med mens.

Varför är jag så extremt trött innan mens?

Du är troligen extremt trött innan mens på grund av de stora förändringar som sker i din kropp under menscykeln. Kroppen ska gå från höga hormonnivåer och att vara redo för graviditet, till låga hormonnivåer och att förbereda sig för en ny cykel. Hormonförändringarna är helt enkelt en rejäl omställning som kräver mycket energi. Därför är det också fullt normalt att behöva ta det lite lugnare innan mens än annars.

Kvinna närbild nere

Varför känner man sig sjuk vid mens?

Man känner sig ibland sjuk vid mens eftersom mängden hormoner i kroppen minskar drastiskt efter ägglossningen. Även om det är jobbigt att känna sig trött och sliten är det alltså inget som är fel. Kroppen har bara fullt upp på insidan.

Har man sämre immunförsvar när man har mens?

Man har egentligen inte sämre immunförsvar när man har mens, men däremot kan man känna sig sjuk några dagar innan mensen ska börja.

Irriterad kvinna i sängen

Hur påverkas humöret av mens?

Hur humöret påverkas av mens är individuellt. Alla kvinnor märker av sin menscykel olika mycket, men generellt är det i slutet av cykeln, strax innan mens, som många som känner sig trötta eller irriterade och har ett väldigt sötsug.

När är östrogenet som lägst?

Östrogenet är som lägst efter ägglossningen, precis innan mensen ska börja. Det beror på att ägget inte blivit befruktat och kroppen behöver göra sig av med restprodukterna för att kunna påbörja en ny cykel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen