Gör din mensvärk några dagar varje månad extra jobbiga? De flesta med mens får en relativt mild värk som går över efter ett par dagar, medan andra har svårare menssmärtor och kan behöva hjälp av läkemedel. I den här artikeln förklarar vi vad som händer i kroppen när du får ont och tipsar om hur du kan må lite bättre.
Varför får man mensvärk?
Varje månad förbereder livmodern sig för att du ska kunna ta emot ett befruktat ägg och bli gravid. Då fylls slemhinnan i livmodern av blod och blir tjockare. Om det inte blir någon befruktning gör sig livmodern av med slemhinnan genom att dra ihop sig och stöta ut den. Det är då du kan känna att det gör ont och det är vad som kallas för mensvärk. Flera områden runtomkring livmodern påverkas av sammandragningarna och därför kan du få ont i ryggen, ryggslutet och magen.
Hur känns mensvärk?
Mensvärk kan kännas på olika sätt och ställen från månad till månad. Ofta upplever den som har mensvärk en molande känsla i nedre delen av magen och ryggen. Vissa känner sig också snurriga, blir kallsvettiga eller mår illa.
När får man mensvärk?
Du får mensvärk i samband med ägglossningen som vanligtvis sker en gång varje månad. De första gångerna du får mens, ja till och med de första åren, kan din cykel vara oregelbunden och mensen, liksom mensvärken svår att förutsäga. Du brukar känna av mensvärken som mest strax före att du får mens och de första dagarna av mensen.
Hur länge har man mensvärk?
Vissa har mensvärk i en eller ett par dagar före och i början av mensen. För andra kan den sitta i under hela mensen, men för de flesta är smärtan som värst under någon av de första dagarna.
Vad hjälper mot mensvärk?
Hur blir man egentligen av med mensvärk och går det ens? Vad som hjälper är väldigt individuellt och du måste prova dig fram. Men, det finns undantag. Det är inte meningen att du ska ha så ont att du ligger dubbelvikt i timmar, spyr eller till och med svimmar. Då behöver du kontakta sjukvården för att utreda vad din smärta beror på.
Tips mot mensvärk
Det här är några smarta tips för dig som vill veta hur du kan lindra din mensvärk.
Införskaffa en värmekudde
Att trycka något varmt mot magen kan hjälpa dig när du har ont. Det tar inte bort smärtan, men många upplever att det underlättar lite. Om du inte har någon värmekudde kan du ta en varm dusch istället. Du kan också göra en egen värmekudde genom att fylla en strumpa med okokt ris, knyta ihop den och mikra i några minuter.
Försök röra på dig
Om du har mensvärk just nu när du läser, kommer du förmodligen avsky det här tipset. Mitt i smärtan är tanken på aktivitet och rörelse ofta långt bort. Men faktum är att lite motion på en nivå som du klarar av kan lindra värken och göra att kramperna minskar.
Det finns också tecken på att regelbunden, lågintensiv träning ca två gånger i veckan kan hjälpa mot lindrig mensvärk. Genom träningen sjunker stressnivåerna i kroppen och då utsöndrar kroppen inte lika mycket av det hormon som gör att livmodern drar ihop sig.
Testa med en magnet som trycker på rätt punkter
Har du hört talas om mn8? Det är en magnet du fäster på trosan, som kan lindra menssmärtor och symtom vid PMS. Vanligast är att använda den strax före, under och efter mens, men för den med svårare mensvärk går det bra att ha på sig mn8 hela tiden. Magneten är ett naturligt sätt att minska smärtan och den går utmärkt att kombinera med andra behandlingar. Det bästa är att den inte ger några biverkningar!
Hitta en vän som är bra på att massera!
Vem uppskattar inte när en vänlig själ löser upp hårda knutor och onda punkter? Be en vän eller partner att massera dig när du har ont. Värmen från massagen och den ökade blodcirkulationen som uppstår kan bidra till att smärtan minskar.
Preventivmedel
Vissa preventivmedel kan hjälpa mot mensvärk. Om du tror att det kan vara ett alternativ för dig ska du kontakta en ungdomsmottagning eller barnmorska för att få den information du behöver.
Receptfria läkemedel
På apotek och i livsmedelsbutiker finns receptfria läkemedel som kan vara en lösning när du har som mest ont av din mens. Rådfråga alltid personalen om du undrar över vilket du borde välja.
Frågor och svar om menvärk
Här har vi besvarat några vanliga frågor om mensvärk
Jag har extremt "grov" mensvärk och klarar inte av att gå till jobbet. Vad ska jag göra?
Du ska inte behöva stå ut med smärtor som hindrar dig från att gå till jobbet eller som är så intensiva att du är på väg att svimma. Det finns en sjukdom som heter endometrios där ett vanligt symtom är att ha väldigt intensiv och jobbig mensvärk. Vid endometrios växer vävnad som liknar slemhinnan på fel plats och orsakar smärta. Eftersom nästan tio procent av de som har mens får sjukdomen kan man säga att den är relativt vanlig.
Länge har det tagit extremt lång tid att få sin endometrios diagnostiserad, men på senare år har media uppmärksammat sjukdomen allt oftare och fler känner därför till den. Du behöver ta kontakt med din vårdcentral för att utreda vad dina smärtor beror på. Kom ihåg att du har rätt att bli tagen på allvar.
Får man mensvärk när ägget fäster?
Det finns många som upplever att de känner av något som liknar mensvärk när de blir befruktade och ägget alltså fäster, men det finns ingen vetenskap som säger varken till eller från om det. Och ingen känner såklart din kropp bättre än du!
Kan man få diarré av mensvärk?
Japp, du kan bli dålig i magen och få diarré av mensvärk på grund av att livmodern drar ihop sig och tarmarna runtomkring påverkas av det. Dessutom kan även hormoner ställa till det för magen.
Jag har mensvärk men ingen mens. Vad beror det på?
Om du har fortsatt mensvärk efter mensens slut beror det sannolikt på något annat än att slemhinnan stöts ut ur kroppen. Några anledningar kan till exempel vara endometrios, graviditet eller missfall. Kontakta sjukvården om du har mensvärk när mensen är över för att få rätt hjälp.