Sök
Stäng denna sökruta.
Kvinna på strand

MSM för friskt brosk och smärtfria leder

Dela inlägget

MSM är en form av svavel som används i kosttillskott och är känt för sina positiva effekter på ledhälsan och minskande av smärta. ”Det osar svavel” brukar det heta när någon svär och gormar. Men trots att det ofta är något vi inte tänker på som en viktig näringskälla, är det en faktum att svavel är mycket viktigt för hälsan.

Vad är svavel?

Svavel är en kritisk komponent i många viktiga kroppsvävnader som brosk, skelett, senor, hud, hår och naglar. Detta beror på att svavel är en viktig beståndsdel i proteiner som kollagen och keratin, som är viktiga byggstenar för dessa vävnader.

Svavel spelar också en viktig roll vid bildandet av kollagen och är en kritisk komponent i bildandet av glukosaminsulfat och kondroitinsulfat. Dessa ämnen är viktiga för god ledhälsa, eftersom de stödjer brosk, som är den vävnad som påverkas vid ledsjukdomar som artros. Därför är det viktigt att få tillräckligt med svavel för att stödja hälsan hos leder och ledbrosk.

Utarmade jordar

Utarmade jordar är ett resultat av det moderna jordbruket som vi har idag. Detta har lett till en minskning av mängden mineraler – inklusive svavel – som finns i våra grödor, jämfört med de grödor som odlades för hundra år sedan. Enligt siffror kan dagens grödor innehålla upp till 85 procent mindre svavel.

Svavel är främst närvarande i proteinrika livsmedel som mjölk, kött, fisk, frukt, grönsaker och spannmål. Animaliskt protein är vanligtvis rikare på svavel än grönsaker. Men, eftersom vår kost ofta är en följd av utarmade jordar, kan det innebära att vi inte får tillräckligt med svavel från vår mat.

Tillagningen av maten påverkar också mängden svavel som finns kvar i maten. Hur mycket svavel vi får i oss beror också på vår kropps förmåga att tillgodogöra oss näringen från maten. Det är viktigt att ta hänsyn till både kosten och tillagningen för att få tillräckligt med svavel från vår mat.

en man har ont i armen

MSM gynnar ledhälsa och minskar smärta vid bland annat artros

MSM är en form av svavel som används i kosttillskott och är känt för sina positiva effekter på ledhälsan och minskande av smärta. MSM är också känt som methylsulfonylmethane och det finns många studier som visar på dess effektivitet vid behandling av artros. Det är viktigt att notera att MSM är en naturligt förekommande substans i vår kost, men på grund av utarmade jordar och moderna tillagningstekniker kan vi inte alltid få tillräckligt med svavel från vår kost.

För den med anlag för ledbesvär kan det därför vara ett bra val att ta tillskott med MSM för att minska smärta och stelhet. MSM har också visat sig ha en positiv inverkan på minskning av inflammation och på ledhälsan överlag, och det är därför ofta en ingrediens i kosttillskott  som är ämnade att främja ledhälsan.

För den som söker ett säkert och effektivt sätt att främja ledhälsan och minska smärta, kan MSM vara ett utmärkt val. Tänk på! Om du använder läkemedel, rådfråga alltid din läkare innan du börjar med ett kosttillskott.

Kosttillskottet GLYC Active är ett naturligt och svensktillverkat kosttillskott utvecklat för dig som tränar flera gånger i veckan. Tillskottet har flera aktiva ingredienser, bland annat MSM, Boswellia Serrata och gurkmeja, för att hjälpa din kropp att bibehålla rörliga och flexibla leder och muskler. Helt veganskt.

glad kvinna

Svavel – viktigt för hår, hud och naglar

Svavel är en viktig mineral som spelar en nyckelroll i många kroppsfunktioner, inklusive uppbyggnaden av kollagen och keratin. Dessa två ämnen är avgörande för att bibehålla hudens elasticitet och styrka, samt för att främja hälsosamt hår och naglar. Kollagen är den viktigaste komponenten i hudens bindväv, vilket bidrar till att hålla huden fast och främja hudens elasticitet. Keratin är en annan viktig proteinkomponent som gör hår och naglar starka och motståndskraftiga.

Förutom dess bidrag till kollagen och keratin, har svavel också andra viktiga funktioner i kroppen, inklusive regleringen av immunförsvaret och bidrag till produktionen av enzymer och hormoner.

Hälsosam kost ger organiskt svavel

Det är viktigt att ha en hälsosam kost för att upprätthålla en god ledhälsa, och det inkluderar också att få tillräckligt med svavel i kosten. MSM är en form av svavel som är känd för att ha positiva effekter på ledhälsan och att minska smärta. MSM finns som naturlig källa i vår kost, men på grund av utarmade jordar och moderna tillagningstekniker kan vi inte alltid få tillräckligt med organiskt svavel från vår kost.

Även om MSM har många potentiella hälsofördelar, är det viktigt att komplettera det med en hälsosam kost och regelbunden träning för att upprätthålla en god ledhälsa. Att äta en kost rik på grönsaker, frukt, magert kött, fisk, mjölkprodukter och spannmål kan hjälpa till att tillgodose ditt svavelbehov och förstärka effekterna av MSM.

Rådfråga din läkare

Om du använder läkemedel och/eller har sjukdom, rådfråga alltid din läkare innan du börjar med ett kosttillskott. Det finns vissa tillstånd som kan påverkas negativt av tillskott av svavel. MSM kan också interagera med vissa mediciner och bör undvikas av personer som har allergier eller intoleranser mot svavel.

Visste du att …

… C-vitamin förbättrar upptaget och effekten av MSM.
… MSM kan minska smärta och stelhet vid artros.
… MSM kan hjälpa mot torr hud.
… MSM förbättrar kvaliteten på hår och naglar.
… bad i svavelrika källor kan lindra värk och olika typer av hudproblem.

Tips! En fantastiskt produkt för smärtfria leder är GLYC Active.

Leder ont löpning

Vanliga frågor om MSM

Är MSM bra för artros?

MSM är en källa till svavel, som är en viktig komponent i kroppens vävnader, inklusive ledvävnad. Det finns viss forskning som tyder på att MSM kan ha en mild smärtlindrande och antiinflammatorisk effekt på leder och ledvävnad, så det kan vara bra för personer med artros.

När ska man inte ta MSM?

MSM bör inte tas av gravida eller ammande kvinnor, eller av personer med en historia av blodproppar eller blödningar. Det bör också undvikas av personer med överkänslighet eller allergi mot MSM.

Hur lång tid tar det innan MSM verkar?

Varaktigheten för att MSM ska ge effekt varierar från person till person, men det brukar ta några veckor till några månader för att upptäcka märkbara förbättringar.

Vad gör MSM för kroppen?

MSM är tänkt att förbättra hälsan genom att tillföra svavel till kroppens vävnader och bidra till en bättre cirkulation, förbättrad ledhälsa och minskad smärta och inflammation.

Är det farligt att äta MSM?

MSM anses inte vara farligt när det tas i rekommenderade doser.

När ger MSM effekt?

MSM brukar ge effekt när det tas regelbundet och i rekommenderade doser.

Kan man gå upp i vikt av MSM?

Det finns inget klarlagt samband mellan MSM och viktökning.

Vad gör MSM i kroppen?

MSM verkar i kroppen genom att tillföra svavel, som är en viktig komponent i kroppens vävnader och hjälper till att stärka och reparera dem.

Vilken tid på dygnet ska man ta MSM?

Det rekommenderas att ta MSM med mat, och det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det tas så länge det tas regelbundet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen