Sök
Stäng denna sökruta.
sno kallt tjej som springer

Därför bör du ge dig ut och springa när det är kallt ute

Dela inlägget

Tänker du också med automatik att vinter= inomhusträning? Många drar sig ut och springa när det är kallt ute, men det finns faktiskt flera anledningar till varför du bör ge dig ut i löparspåret även på vintern!

Kyla är den optimala löptemperaturen

Hur motsägelsefullt det än låter så minskar stressen för kroppen när du springer i kyla. På sommaren uppstår den lättare då hela ditt system måste jobba för att kyla ner kroppen under varma springturer i sommarvärmen. Kanske inte så konstigt att många stora maratonlopp hålls under just de kalla månaderna.

LÄS MER: Hållbar hjälp vid artos och ledproblem

promenad sko ledhälsa

Du slipper en jobbig startsträcka i vår

Fokuserar du enbart på alternativ träning och uppbyggnad under vintern blir startsträckan desto jobbigare att komma igång med konditionen på våren. Det är alltså en stor fördel att inte helt lägga ner löpningen.

Underlaget utomhus är betydligt bättre än löpbandet

Löpbandets onaturligt jämna underlag gör att du går miste om en hel del träning, nämligen kroppens förmåga att rätta till de effekter underlaget utomhus har på muskler, och på kroppsdelarnas och ledernas position. Detta påverkar balansen, krafen och löpekonomin. På löpband missar du alltså denna viktiga del av träningen. Många är rädda för att ge sig ut på grund av halkrisken. Men det finns flertalet lösningar för att springa säkert även på vintern.

Att tänka på innan du ger dig ut:

– Är det halt bör du ha skor med dubbar eller broddar.
– Ha kläder som håller dig torr och lagom varm.
– Använd reflexer (gärna reflexväst) och pannlampa om du springer i mörker, dels för att andra ska se dig och dels för att du själv ska få bra översikt över väglaget.
– Är det riktigt kallt kan du använda en särskild andningsmask för att värma upp inandningsluften och undvika ömma luftrör.
– Många upplever att smärta och stelhet i leder kan bli värre när det är kallt ute. GLYC ACTIVE passar dig som vill bibehålla ledernas flexibilitet, och tränar flera gånger i veckan! Här kan du läsa mer om GLYC.
– Glöm inte att dricka vatten före och efter passet. Vi är oftast bättre att komma ihåg det på sommaren när det är varmt, men vi glömmer det lätt på vintern.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen