Sök
Stäng denna sökruta.

Artros hos hund – Är det artros om min hund haltar?

Dela inlägget

Artros hos hund är väldigt vanligt och drygt en femtedel av alla hundar drabbas. Framförallt uppstår problemen hos lite äldre hundar, men de förekommer även hos yngre. För våra fyrbenta vänner önskar vi det allra bästa och det skär i matte- eller hussehjärtat att se sina älsklingar ha ont, utan att de kan förklara varför. Därför är det en fördel om du lär dig att känna igen tecknen på några av de vanligaste sjukdomarna som hundar kan få problem med.

I den här artikeln beskriver vi hur du kan upptäcka om din hund har artros, vad sjukdomen beror på och hur du på bästa sätt kan hjälpa din hund att må bättre. Ibland räcker det med naturlig behandling, men i vissa fall behöver ni uppsöka veterinär.

Orsaker till artros hos hund

Orsakerna till att en hund får artros delas upp i primära och sekundära. Primär artros betyder att hunder från början har en normalt fungerande led och att artrosen uppstår när man utsätter leden för belastning. Den absolut största riskfaktorn för att hunden ska utveckla primär artros är övervikt, men andra anledningar kan vara att hunden är ojämnt musklad på grund av för lite motion eller att hunden helt enkelt arbetar för hårt. Då blir belastningen större än lederna klarar av.

Sekundär artros innebär att hunden har problem med en led redan innan själva artrosen bryter ut och ofta är det medfött. Det handla om till exempel armbågsledsdysplasi eller höftledsdysplasi, där ledytorna inte riktigt passar ihop när de rör sig mot varandra.

Det händer med lederna när hunden får artros

Lederna finns för att olika skelettdelar ska kunna röra sig fram och tillbaka i förhållande till varandra. Mellan skelettdelarna, på ledytorna, finns det ett ledbrosk som skyddar mot friktionen som uppstår när skelettdelarna rör dig. Friska leder har ett starkt, elastiskt brosk. Det klarar av den naturliga nötningen och reparerar sig kontinuerligt för att komma tillbaka till sin ursprungsform.

När leden utsätts för påfrestningar som den egentligen inte klarar av blir leden inflammerad och brosket börjar brytas ner, samtidigt som kroppen inte bygger upp det i samma takt. Till slut kan skelettdelarna, det vill säga benen, blottas och skrapa mot varandra. 

Vid långt gången artros kan kroppen börja bilda ben runt leden för att förhindra att den rör sig, så att den inte ska orsaka smärta. Det kan leda till att leden hamnar i fel läge.

artros-hos-hund

Symtom på artros hos hund

Följande symptom kan förekomma om det är så att din hund har fått artros. Symtomen växlar ofta och de behöver inte alltid bero på artros. Precis som vid de flesta sjukdomar ska du också iaktta allmäntillståndet hos hunden. Notera om den reagerar och beter sig som den brukar eller om något avviker.

Hälta ett tecken på artros hos hund

Ett vanligt tecken på artros är att din hund haltar. I ett tidig stadie av sjukdomen är det vanligt att hältan kommer och går. Det kan till exempel vara så att hunden haltar efter vila, men rör sig normalt efter en stund när musklerna kommer igång och blir varma. Samtidigt kan intensiv lek leda till att hunden haltar av ansträngningen leken innebär. En haltande hund påverkas också av årstiderna och vädret. I kallt väder tar det längre tid för hundens muskler att bli varma och mjukas upp. Som en konsekvens kan hunden ha mer problem med hälta på under frostiga vinterdagar.

Varför haltar min hund av artros?

När nedslitningen av brosket påbörjas får hunden ont i ledens olika delar. Framförallt kommer smärtan när hunden rör sig och inte är uppvärmd. Att halta på ett ben är ett sätt för hunden att avlasta och undvika smärtan på kort sikt. På lång sikt är det dock viktigt att hunden börjar röra sig normalt igen. Annars riskerar hunden att få ont även på andra ställen på grund av att den spänner sig och belastar kroppen fel.

Är det alltid artros om min hund haltar?

Nej, hundar kan halta av andra orsaker än artros. Om ni är ute på en promenad och hunden plötsligt börjar halta kan det bero på att hunden trampat snett eller på att någonting irriterar trampdynan. 

Om hunden haltar på frambenet eller bakbenet efter vila kan det bero på artros, men det kan också vara så att den till exempel fått en sträckning i frambenet.

Även muskelinflammation kan ge liknande symtom som artros och orsaka att hunden haltar. Misstänker du muskelinflammation ska du kontakta en veterinär.

hund som haltar av artros hos hund

Svårigheter att resa på sig

Om din hund har artros kan den få svårt att resa på sig från liggande läge. Det händer också att hunden haltar efter vila.

Hunden undviker saker den tidigare tyckt om

Ett ändrat beteendemönster indikerar många gånger att något inte står rätt till. Kanske har din älskling alltid skuttat av glädje inför långa promenader, men tvärvägrar nu redan i dörren? Om hunden visar ovilja att göra något som den tidigare gillat är det viktigt att försöka ta reda på orsaken till det.

Stelhet ett tecken på artros hos hund

Du kan märka att din hund är stel i bakdelen eller framdelen och rör sig mer stapplande än normalt. Det kan se ut som att den nästan släpar benen efter sig eller också uppfattar du bara att något förändrats i rörelsemönstret trots att det är svårt att sätta fingret på exakt vad.

Smärta

Artros hos hund kan göra ont eftersom det skyddande brosket slitits ner. I brosket finns det inte några nerver och där kan hunden inte uppfatta smärta. Istället är det ledens olika delar som gör ont. Ju längre sjukdomen pågått, desto mer känningar får ofta hunden från sin artros. När du rör vid den kroppsdel som hunden har ont i kan det hända att hunden rycker till eller drar sig undan. 

Minskad aptit

Generellt sett gillar vuxna hundar mat och har god aptit. Självklart finns det kräsna hundar som matvägrar vissa dagar utan att vara sjuka. Därför är det viktigt att ta hänsyn till vad som är normalt för just din vovve. Brukar den kasta sig över matskålen och plötsligt verkar ha förlorat intresset för mat kan det vara en signal på att hunden inte riktigt är sig själv.

Hund som vagrar ata

Svårt att komma till ro

En hund med artros kan ha svårt att komma till ro när den sover eller vilar på grund av att den har ont. Du kan märka att hunden byter position, gnäller eller slickar.

Hur kan du hjälpa din hund?

Om du misstänker att din hund har artros eller om en veterinär konstaterar det behöver du hjälpa hunden att behålla rörligheten. Hur stor skillnad dina insatser gör beror på sjukdomens stadie. Egentligen är det bara positivt att träna hunden på ett hållbart sätt, oavsett om den hunnit utveckla ledproblem eller inte.

1. Anpassa aktiviteterna

Vid långt gången artros där hunden behövt behandlas av veterinär ska den självklart vila, men för lindrigare artros kan motion vara den bästa medicinen. Rörelse stärker musklerna och ger ett bättre stöd runt lederna. Viktigt är att du tänker på att höja intensiteten i träningen successivt. Många, korta promenader är bättre än få länga för en hund som har artros. Välj gärna att gå på mjukt underlag. Undvik att låta hunden leka för intensivt med andra hundar eller barn. 

2. Ta hand om lederna med rätt tillskott

Utöver ett näringsrikt foder kan du ge din hund kosttillskott som främjar hundens ledhälsa. Vårt tillskott Aktiv Hip & Joint är framtaget för att hundar ska kunna leva ett aktivt liv i rörelse och innehåller bara naturliga ingredienser. I tillskottet finns bland annat MSM som påverkar broskproduktionen och inflammation och smärta i leder. I Aktiv Djurvård serien finns flera kosttillskott och de fungerar alla som ett komplement till det vanliga fodret du ger din hund.

Jag har gett min hund Aktiv hip & Joint i någon månad nu och det känns verkligen som att han återhämtar sig snabbare efter hårdare träning/tävling. Vi är jätte nöjda med denna produkt!

3. Att hålla koll på vikten förebygger artros hos hund

Leder och ligament tar mer stryk när hunden är överviktig. Därför gör du din hund en stor tjänst genom att hålla den i lagom form. Kastrerade hund, liksom äldre hundar går lättare upp i vikt och då kan det finnas anledning att byta ut fodret mot ett som är mindre kaloririkt. Dagliga promenader underlättar också att hålla hunden slank. Det är visat att hundar som minskar i vikt generellt får mindre problem med hälta.

4. Mjuka upp med massage

Genom att massera hunden lättar du upp spänningar och ökar blodcirkulationen i musklerna. Det kan göra att hunden får lättare att röra sig utan smärta.

hund-som-far-massage

Då bör du uppsöka veterinär

Låt en veterinär undersöka hunden om den har haft problem med hälta längre än 14 dagar. Du ska också ta kontakt med veterinär om hunden visar andra symtom på artros och du har testat det du kan göra själv utan resultat. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen