Sök
Stäng denna sökruta.
hund matte puss

Dålig andedräkt hos hund

Dela inlägget

Luktar din hund illa i munnen? Du är inte ensam om att ha det problemet. ”Dålig andedräkt hund” har nästan 150 000 träffar på Google. Att hunden har dålig andedräkt är inte ovanligt, men det är viktigt att ta reda på orsaken bakom då det kan bero på att hunden lider av till exempel tandproblem eller sjukdom.

Vi går igenom vanliga orsaker och hur du kan förebygga dålig andedräkt hos din hund. Allt för att hunden ska må bra – länge!

Vad är normal andedräkt?

Var uppmärksam på din hunds andedräkt och lär dig vad som är normalt för just din hund. Då kan du enklare upptäcka om det sker en plötslig förändring och undersöka vilka bakomliggande orsaker som ger hunden en illaluktande andedräkt.

Ibland kan du uppfatta att hunden luktar illa i munnen när det faktiskt inte är några problem. Ofta är vår referensram för ”en bra andedräkt” enbart hur människans andedräkt luktar. Därför är det viktigt att tänka på att hundens andedräkt inte kan jämföras med människans. Hundar äter till exempel inte samma typ av mat och det är en av anledningarna till att andedräkten är annorlunda.

Vanliga orsaker

Att det finns nära 150 000 träffar på sökorden ”dålig andedräkt hund” på Google är en tydlig indikation på att många upplever problem med andedräkten hos människans bästa vän – hunden.

Det finns många olika orsaker som kan ligga bakom hundars dåliga andedräkt. Det är ibland ett symtom på något annat besvär eller problem som hundar kan drabbas av. Därför är det viktigt att du tar reda på orsaken bakom din hunds illaluktande andedräkt.

hund svea

Här listar vi de vanligaste orsakerna till att din hund luktar illa i munnen:

1. Hunden har ätit något dåligt.

Att hunden har ätit något dåligt skulle många säga är den vanligaste orsaken till att hunden får dålig andedräkt. Som du säkert har märkt så gillar hundar att smaka på och äta lite allt möjligt som de kan hitta. De testar det mesta som verkar aptitligt vid första anblick, oavsett om det är ett annat djurs avföring, rester av ett dött djur i skogen eller gammal mat från soptunnan.

Har ni tagit en skogspromenad där hunden sprang fritt en stund? Upptäckte du att hunden stod och nosade länge på en specifik plats i trädgården? Dålig andedräkt kan bero på att hunden har haft tillfälle att smaka på något illaluktande den senaste dagen.

Vad kan man göra åt problemet?

Först och främst, se till att hunden inte har fått i sig något giftigt. Om du är orolig över det, kontakta en veterinär. För att snabbare få bort den dåliga andedräkten kan du borsta hundens tänder, annars är det bara att vänta. Tids nog försvinner doften ändå. Var extra uppmärksam på din hunds ”matvanor” utomhus och hindra den från att äta avföring eller annat illaluktande framöver.

hund tand mun

2. Tandproblem.

Rena tänder ger fräsch andedräkt. Problem med tänderna ger oftast dålig andedräkt. Att tandsten hos hundar är vanligt har du säkert hört talas om. Vanligast är det hos äldre hundar och det finns mycket du kan göra för att förebygga tandsten och andra tandproblem hos din hund.

Utöver tandsten så kan dålig andedräkt även vara ett symptom på inflammerat tandkött, tandlossning och trasiga eller inflammerade tänder.

Vad kan man göra åt problemet?

I förebyggande syfte är det viktigt att borsta hundens tänder regelbundet. På så vis kan du hjälpa hunden till en bättre tandhälsa. Borsta gärna tänderna en gång dagligen. Djuraffärer säljer särskilda tandborstar till hund, men veterinärer menar att även en vanlig mjuk barntandborste fungerar utmärkt.

Kontakta alltid en veterinär om din hund:

  • Luktar illa i munnen.
  • Verkar ha ont när den äter.
  • Har minskad matlust.
hund ledsen mage

LÄS MER: Förebyggande tandvård – viktigt för att minska tandsten.

3. Dålig mage.

Det många inte vet är att dåligt andedräkt även kan bero på en mage i obalans, till exempel magkatarr. Ibland kan det även bero på vilket foder hunden äter.

Vad kan man göra åt problemet?

Idag finns tusentals olika varianter på hundfoder att välja till din hund. Därför är det viktigt att du väljer foder med omsorg. Kanske kan du testa att ta bort nuvarande foder och testa med något annat under en period för att se om det gör någon skillnad.

Ett bra hundfoder är tillverkat så att tänderna och tandkött får arbeta och blir rena. Ge din hund ett balanserat foder av god kvalitet. Kolla på innehållsförteckningen.

4. Inflammerade läppveck.

Vid hundens läpp har den ofta små veck i huden. I vecken kan mat och saliv ofrivilligt lägga sig och bli en plats där bakterier trivs och växer. Om detta inträffar så kan det ge väldigt dålig lukt från hundens mun. Om din hund har drabbats av detta så är den ofta öm om läpparna. Även huden vid området kan ha rodnat.

Vad kan man göra åt problemet?

I förebyggande syfte är det viktigt att hålla hundens läppveck rena och torra. Det gör du genom en god munhälsa. Kolla regelbundet hundens mun och rengör vid behov.

Om du tror att din hund har drabbat av en inflammation, kontakta din veterinär.

hund ledsen klappar

5. Skador i munnen.

Det finns även andra skador eller infektioner i munnen som kan leda till att hundar drabbas av en infektion i munnen och dålig andedräkt. Det kan till exempel vara inflammerade tandfickor. Då kan tandköttet svullna, vara ömt och bli rött.

Vad kan man göra åt problemet?

Var uppmärksam på din hunds munhälsa. Om du märker något avvikande så kontakta veterinären direkt för rådgivning och behandling.

6. Sjukdom.

Även om det är mer ovanligt än övriga orsaker, så kan en anledning till dålig andedräkt vara ett symtom på olika sjukdomar, till exempel njurproblem, tumör i mun och svalg eller nervskador. Om du misstänker detta, kontakta veterinären.

hund tandborste

LÄS MER: Artros hos hund – Är det artros om min hund haltar?

Förebygga dålig andedräkt hos hund

Att skapa förutsättningar för att hunden ska må så bra som möjligt är en självklarhet. För att människans bästa vän inte ska drabbas av de besvär eller sjukdomar som kan ge symtomet dålig andedräkt, så är det viktigt med förebyggande åtgärder. Den tid du lägger ner på att förebygga dålig andedräkt hos din hund gör att risken minskar för att hunden drabbas av jobbiga besvär framöver. Här listar vi de viktigaste sakerna du kan göra för att förebygga dålig andedräkt.

1. Borsta tänderna.

Borsta hundens tänder en gång om dagen. Förebyggande tandvård är det absolut bästa sättet att undvika och förebygga problem som leder till dålig andedräkt, till exempel tandsten och inflammerat tandkött. Hundar som har lätt för att få tandsten kan behöva hjälp med professionell tandrengöring hos veterinär med jämna mellanrum.

hund tänder

2. Tvätta munnen vid behov.

Kolla regelbundet hundens mun och rengör den vid behov. I förebyggande syfte är det viktigt att hålla hundens läppveck rena och torra, så att det inte blir en grogrund för bakterier.

3. Balanserat foder.

Ge din hund ett balanserat foder av god kvalitet. Ett bra hundfoder är tillverkat så att tänderna och tandkött får arbeta och blir rena. Fodret kan då till viss del motverka tandsten.

hund äter

LÄS MER: Hundens näringslära – del 1

4. Naturliga ingredienser hjälper din hund.

Naturliga ingredienser har hjälpt människor och djur i årtusenden. För dålig andedräkt finns det två olika ingredienser, Islandslav och Spirulina, som ger bra effekt. Framför allt i kombination med varandra.

Islandslav

Islandslaven har högt näringsinnehåll och slemhinneskyddande egenskaper som hjälper munhåla, luftstrupe och svalg. Islandslav innehåller olika bitterämnen som ökar salivproduktionen vilket är särskilt bra vid dålig munhälsa hos hundar.

Spirulina

Spirulina är en blågrön alg som odlas i sötvattenbassänger. Den innehåller klorofyll, proteiner, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Spirulina ökar salivproduktionen vilket minskar beläggning av plack och tandsten, vilket i sin tur minska risken för tandköttsinflammation.

TIPS! Fresh Breath för din hund

AktivSvea Fresh Breath är ett tillskott som ger din hund en bra munhälsa med friska tänder och är effektiv mot dålig andedräkt. Den innehåller en kombination av Islandslav och Spirulina tillsammans med Grönläppad mussla med musselolja, ingredienser som kompletterar och stärker varandras effekter.

AktivSvea har några av marknadens bästa fodertillskott för hundar och djur. All produktion sker i Västsverige och bygger på helt naturliga ingredienser. Recepten bygger på studier och är skräddarsydda med noga utvalda komponenter som ger bästa effekt. Produkterna är alltid skapade med omtanke om djur, natur och miljö. 

5. Var uppmärksam på hundens andedräkt.

Du som är din hunds bästa och närmsta vän vet troligtvis hur hundens andedräkt brukar lukta. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på om du skulle märka en plötslig förändring.

6. Hindra hunden från att äta illaluktande saker.

Var uppmärksam på din hunds dåliga ”matvanor”, i synnerhet utomhus, och hindra den från att äta avföring eller annat illaluktande. Som vi var inne på tidigare så gillar hundar att smaka på och äta lite allt möjligt som de kan hitta, oavsett om det är ett annat djurs avföring eller gammal mat de nosat sig till på promenaden.

När ska man uppsöka veterinär?

En dålig andedräkt kan vara symptom på till exempel tandproblem, dålig mage eller infektion i munnen. Om hundens andedräkt har förändrats drastiskt och du är orolig, kontakta alltid veterinär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen