Att tänka förebyggande kring munvård för din hund och katt är viktigt för undvika problem med plack och tandsten. Tandsjukdom är ett vanligt problem – både hos hund & katt. Tandsten på hund är mycket vanligt, särskilt hos äldre hundar. Dock är det svårt att upptäcka om hunden eller katten har ont av tandvärk.
Hur bildas tandsten på hund?
Tandsten bildas av plack. Plack är en biofilm av bakterier som byggs upp i matrester och saliv och bildar en beläggning på tänderna. Bakterierna är normalt ofarliga och finns naturligt i munhålan. Dock så förkalkas placken om den inte avlägsnas och bildar då tandsten. Tendens att drabbas av tandsten varierar mellan olika individer – precis som hos oss människor.
Symtom på tandsten är:
- Beläggningar på tänderna, med färg från ljust gul till brun
- Skrovlig tandyta
- Dålig andedräkt
Det finns två sorters tandsten, salivsten och serumsten
Tandsten som bildas ovanför tandköttskanten heter supragingival tandsten eller salivsten. Den typen av tandsten bildas på kort tid. Den börjar sin tillväxt utmed tandköttskanten och kan sen sprida sig och efterhand täcka stora delar av tandytorna. Den är ljus och ofta gulaktig i färgen.
Subgingival tandsten eller serumsten är tandsten som bildas under tandköttskanten, det vill säga i tandköttsfickan. Den sortens tandsten tar längre tid på sig att bildas än salivsten. Serumsten är mörkare till färgen och har ofta hårdare konsistens än salivsten. Den här sorten är svårare både att upptäcka och avlägsna. Den brukar upptäckas när hunden är sövd och en veterinär undersöker tänderna och tandköttet med ett verktyg som kallas sond. Serumsten är mycket svårare att få bort än salivsten eftersom den sitter svåråtkomligt och är hårdare fäst mot tandytan.
Om du misstänker tandsten hos din hund ska du uppsöka veterinär.
Plack-beläggningar kan man få bort själv genom att borsta sin hunds tänder, men tandsten måste tas bort hos veterinär.
Tandköttsinflammation och parodontit
Om plack och tandsten inte avlägsnas i tid leder det till tandköttsinflammation. Hundens immunförsvar reagerar på bakterierna i placken och tandstenen. Då blir tandköttet irriterat, rött och blöder lätt. Fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare och det blir svårt att komma åt bakterierna där nere. Stoppas inte processen i detta läge fortsätter den ner längs tandens stödjevävnader och påverkar slutligen käkbenet.
Tandens fäste förstörs då och tänderna lossnar, det kallas för parodontit. Har parodontit uppstått går det inte att bota utan man måste oftast dra ut tanden. Avlägsnas plack-beläggningar och tandsten i tid så försvinner inflammationen och tandköttet blir friskt igen. Tyvärr är även parodontit en mycket vanlig åkomma hos hund.
Hur förebygger man tandsten på hund?
Det du kan göra för att undvika tandsten och andra tandproblem hos din hund är självklart att borsta tänderna på din hund/katt dagligen och arbeta med förebyggande tandvård. Aktiv Mun & Mage innehåller Islandslav vilken har ett högt näringsinnehåll och anses ha slemhinneskyddande egenskaper i munhåla, luftstrupe och svalg. Islandslav är en naturlig källa till antioxidanter men innehåller också olika bitterämnen som ökar salivproduktionen. Dessutom innehåller denna lav stora mängder slem-ämnen som stimulerar salivutsöndringen och rensar tänder från föroreningar som kan orsaka plack och tandsten.
Som hundägare bör man se över sin hunds tänder och borsta dem varje dag så att all plack försvinner. Det som också är viktigt är att då plack börjar bildas igen direkt efter borstningen behöver man borsta hundens tänder dagligen. Rekommendation är att använda särskild djurtandkräm och inte tandkräm som är avsedd för människor då den sorten inte ska sväljas. Hundens tänder ska vara vita och tandköttet ljust rosa. Vissa kan dock, precis som i hud och päls, ha mörk pigmentering även i tandköttet.
Det är viktigt för hundens hälsa och välbefinnande att deras tänder och tandkött hålls friska, så borsta din hunds tänder varje dag!