Mild vinter gör att fästingar vaknar tidigare

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Som hund- och kattägare är det oerhört viktigt att tänka på att skydda sitt djur mot fästingar och sjukdomarna de sprider tex Borrelia,  och TBE.

Normalt sett går fästingarna i dvala under vintern men under milda vintrar så kan fästingarna vakna tidigare än vanligt.

I år kom det rapporter redan i januari om att fästingar hittats i södra Sverige och generellt sett kan man säga att borrelia är lika vanligt i Norrland som i södra Sverige, visar forskning från Statens veterinärmedicinska anstalt.

Under två år har allmänheten skickat in fästingar till forskarna som undersökt om de norrländska fästingarna bär på samma smittor som fästingarna i övriga landet. Det visade sig att 26 procent av de norrländska fästingarna var smittade av borreliabakterien. I paritet med  övriga landet där ca en fjärdedel av alla fästingar bär på borrelia. Människor och djur som tidigare var förskonade från fästingburna sjukdomar i Norrland riskerar nu att utsättas för smittor som de inte är vana vid.

Ju äldre fästing desto större risk för smitta

Fästingen kan bära på bakterien redan från födseln eller smittas av ett värddjur under en av sina måltider i livet. Fästingen behöver suga i sig blod fyra gånger under sin treåriga livstid; som larv, som nymf, som vuxen och till sist innan parningen (gäller honan som lägger ägg).

Eventuell smitta kan föras över vid något av dessa tillfällen och ju äldre fästingarna blir desto större är risken att de bär på borrelia.

– Många tror att de unga nymferna inte kan sprida smitta men det kan de, säger Anna Omazic, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt.

aktiv hund gronlappad mussla
Aktiv Hund innehåller 440 mg högkoncentrerad frystorkad Grönläppad Mussla/tablett

 

Borreliasmittad hund eller katt innebär ibland smärta i lederna

Även hundar och katter kan få ont i lederna om de fått borrelia och Aktiv Hund eller Aktiv Energy kan bidra till att minska smärtan i de stela lederna.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top