Sök
Stäng denna sökruta.

Mild vinter gör att fästingar vaknar tidigare

Dela inlägget

Fästingar finns nu över hela landet och det är lika vanligt med Borrelia hos fästingar i Norrland som i södra Sverige. Som hund- och kattägare är det oerhört viktigt att tänka på att skydda sitt djur mot fästingar och sjukdomarna de sprider tex Borrelia och TBE.

Normalt sett går fästingarna i dvala under vintern men under milda vintrar så kan fästingarna vakna tidigare än vanligt. 26 procent av de norrländska fästingarna är smittade av borreliabakterien. I paritet med övriga landet där ca en fjärdedel av alla fästingar bär på borrelia. Människor och djur som tidigare var förskonade från fästingburna sjukdomar i Norrland riskerar nu att utsättas för smittor som de inte är vana vid.

Lite fakta om fästingen
Fästingen är ett spindeldjur som lever cirka fyra-fem år och går igenom tre stadier; larv, nymf och vuxen fästing. Fästingar lever ett väldigt stillsamt liv och väntar på att ett värddjur ska passera, så att den kan få sig ett av sina två eller tre blodmål i livet.

Fästingen behöver suga i sig blod fyra gånger under sin treåriga livstid; som larv, som nymf, som vuxen och till sist innan parningen (gäller honan som lägger ägg). Honan äter även som vuxen så att hon får energi till att utveckla sina ca 2000 ägg.

Fästingen har nästan inga preferenser när det gäller att välja värddjur, utan sätter sig på det som råkar passera. Fästingen kan följa med flyttfåglar, därför får vi in nya fästingsorter, som t.ex. ”jättefästing” Hyaloman, som hittades i ovanligt stort antal i Sverige i fjol

Ju äldre fästing desto större risk för smitta

Fästingen kan bära på bakterien redan från födseln eller smittas av ett värddjur under en av sina måltider i livet.

Eventuell smitta kan föras över vid något av dessa tillfällen och ju äldre fästingarna blir desto större är risken att de bär på borrelia.

– Många tror att de unga nymferna inte kan sprida smitta men det kan de, säger Anna Omazic, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt.
Gå igenom pälsen

Vad kan du göra själv

För att minska antalet fästingbett är det bra att gå igenom pälsen ordentligt efter varje promenad. Kamma pälsen noga, fästingen kan eventuellt inte har hunnit bita sig fast ännu då den vandrar omkring en stund på kroppen innan den bestämmer sig för var den ska fästa.

Om du hittar en fästing på hunden bör den tas bort så fort som möjligt. Ju längre tid fästingen får sitta kvar desto mer ökar risken att hunden får i sig smittämnen.

Använd gärna en pincett eller en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök att se till att hela fästingen följer med.

Om hunden får påverkat allmäntillstånd, feber, är ovanligt trött, vinglig eller om led- eller muskelvärk upplevs bör veterinär uppsökas. Kom ihåg att berätta om hunden fått fästingbett.

aktiv svea annons

Borreliasmittad hund eller katt innebär ibland smärta i lederna

Även hundar och katter kan få ont i lederna om de fått borrelia och Aktiv Hund eller Aktiv Energy kan bidra till att minska smärtan i de stela lederna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen