Sök
Stäng denna sökruta.
gronlappad mussla till hund

Därför behöver din hund grönläppad mussla

Dela inlägget

Säger man Grönläppad Mussla tänker de flesta människor – ”grön vad mussla? Musslor har läppar?  Namnet har den fått från den gröna kanten som syns på deras skal. Men den är faktiskt en av de största i musselfamiljen och kan bara hittas i vattnen kring nya Zeeland. Den har använts av ursprungsbefolkningen i Nya Zeeland, Maorier, sedan långt tillbaka men de har bara införts till västvärlden under de senaste åren.

Mer än hälften av alla hundar över åtta år utvecklar artrit

Miljontals människor runt om i världen upplever värk i samband med ett inflammatoriskt tillstånd som tex artrit, artros, reumatism eller gikt. Även våra hundar och katter kan också de uppleva samma obehag.
Dr Karyl Hurley, veterinär vid Walthams forskningscenter i England, har presenterat i sin forskning till en brittisk vetenskapskonferens att:

”Vi vet att över 50% av hundar över åtta år börjar utveckla artrit i olika leder. Det är oftast deras höfter, knän och armbågar ” och den vanliga vägen som vidtas för att lindra symtomen är dagligen antiinflammatoriska läkemedel då det idag inte finns botemedel mot artrit, artros eller reumatism.

Det har dock förekommit vissa positiva resultat som visats för behandling av ledbesvär och artrit tex fysisk träning, viktbalansering inkl foderråd & fodertillskott anges som några behandlingsalternativ samt smärtreducering med antiinflammatoriska läkemedel. Oftast är våra husdjur föreskrivna livslång medicinering för att minska inflammationen och minska obehag. Emellertid, som med de flesta former av medicinering, kan vissa av dessa anti-inflammatoriska substanser ha mer eller mindre allvarliga biverkningar och vem vill befria sin hund från ledvärk bara för att skapa problem på andra ställen i kroppen.

Musslorna har läkande egenskaper

Grönläppad Mussla (Perna Canaliculus) är en naturlig födokälla och, om du inte är allergisk mot skaldjur, finns det inga negativa effekter. Din hund kan dra nytta av musslorna eftersom de, när de skördas, perfekt mogna, är en rik källa av Omega-fettsyror och mineraler. Musslorna mals sedan ner till ett fint pulver. Pulverextraktet innehåller mycket hög koncentration av Omega-3 och särskilt en unik Omega-3 fettsyra – ETA – som inte finns i någon annan marint eller växtliv. Studier har också visat att de används för att minska smärta, lindra artros-symptom samt bidra till att minska irritation i magen och tarm.
Men deras största läkande egenskaper motsvarar det faktum att de är naturligt antiinflammatoriska på grund av att de är en utmärkt källa till glukosamin och chondroitin. Båda två är ett par viktiga kritiska byggstenar för ben och brosk. De är viktiga för att minska och hämma inflammation och lindra smärta i samband med ledbesvär.

Superfood

Förutom deras inflammatoriska läkande egenskaper, så anses dessa musslor vara en sk superfood eftersom de innehåller ett enormt utbud av vitaminer, mineraler, aminosyror, Omega-3 fetter, antioxidanter, enzymer, och många fler näringsämnen.

aktiv svea annons

Låt oss göra er uppmärksamma på en av de många studier som gjorts för att utvärdera effekten av grönläppad mussla när de läggs till ditt djurs kost. I denna studie användes – läs mer på https://academic.oup.com/jn/article/132/6/1634S/4687864 – 31 olika hundraser med olika grader av artrit.

Varje hund utvärderades och bedömdes av veterinärer på en mängd olika faktorer. Hundarna valdes ut slumpmässigt och placerades i två grupper. Förändringen av den totala artrit poängen i slutet av 6 veckor visade signifikant förbättring i testgruppen jämfört med kontrollgruppen, särskilt i kategorierna ledvärk och svullnad. Denna studie ger starka belägg för att när Grönläppad mussla ingår i hundens dagliga diet, det kan bidra till att lindra artritsymtom hos hundar.

gronlappad mussla

Hur mycket grönläppad mussla behöver din hund?

Hur mycket grönläppad mussla behöver din hund?

För bäst effekt så bör pulvret strös på hundens eller ges i tablett enligt utfodrings rekommendation.  Effektiviteten av extraktet beror på produktens kvalitet. Nyckeln till att välja rätt varumärke är tillverkningsprocessen. Om musslorna är värmebehandlade, förstör värmen näringsämnen i musslorna, så säkerställ att musslan är frystorkad för bästa effekt.
Att känna din tillverkare och därför att veta hur din produkt tillverkas, är viktigt när du väljer ett varumärke.

I den hänvisade studien menar man att storleken på din hund är den avgörande faktor som måste beaktas vid bestämning av rätt dos av grönläppad mussla. Den enklast vägen är att följa denna regel: ca 20-30 mg grönläppad mussla per kg hund kroppsvikt. Så väger din hund 5 kg så är rekommendationen ca 150 mg grönläppad mussla.

Men storleken är inte den enda viktiga sak att tänka på när du mäter doser. Ditt djurs tillstånd är förmodligen den viktigaste faktorn. Om ditt husdjur lider av artrit och du inte ser någon förbättring i de första 2-4 veckorna av att ge tillägget, du kan öka doseringen något. Efter en månad eller så, när tillståndet har förbättrats, kan du minska doseringen till normalnivå igen.

Det är alltid mycket viktigt att rådgöra med din veterinär om du misstänker sjukdom hos din hund och även om inga negativa reaktioner har rapporterats i samband med användningen av extraktet så det är viktigt att alltid hålla ett vakande öga på dina husdjur när de introducerar dem till nya livsmedel och fodertillskott/kosttillskott.

studier gronlappad musslaa

LÄS MER om Aktiv Djurvård en kvalitetsserie med fodertillskott till hundar med extrakt av grönlöppad mussla. Endast 1 tablett om dagen gör skillnad.

Visste du detta om grönläppad mussla?

  • Förbättrar ledvätskans smörjningsegenskaper (viskositet) – Unik egenskap bland antiinflammtoriska medel
  • Ökar broskets näringsupptag från ledvätskan (Glukoaminoglykaner)
  • Kan hjälpa mot magproblem
  • Förbättrar mikrobiotan
  • Har en probiotisk effekt
  • Skyddar tarm mucosa
  • Förstärker effekten vid kombination med antiinflammatoriska läkemedel
  • Minskar biverkningar vid kombinationsbehandling med antiinflammatoriska läkemedel
  • Är en antioxidant. Skyddar mot skador från fria syre-radikaler
  • Skyddar mot låggradig inflammation i kroppen

aktiv svea annons

Läs mer:

Aktiv Hund är ett fodertillskott som innehåller
440 mg äkta högkoncentrerad frystorkad Grönläppad Mussla/tablett. Läs mer här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen