Sök
Stäng denna sökruta.
kvinna läppar pussmun

Torra läppar? Så undviker du uttorkade och spruckna läppar

Dela inlägget

Torra, nariga läppar gör ofta ont och kliar. Dessutom blir huden runt omkring läpparna snabbt röd och irriterad. Även om det inte handlar om någon infektion är det sällan speciellt kul att gå runt med.

På vintern kan det kännas nästan omöjligt att undvika att drabbas av torra läppar, men det finns en hel del du kan testa som verkligen hjälper – både saker du kan göra för att förebygga problem i första taget och för att skynda på läkeprocessen om läpparna redan är spruckna.

Varför blir läppar torra?

När läpparna mår som bäst är de mjuka, lena och känsliga för beröring. Men känsligheten kommer till ett pris. Läpphuden är nämligen väldigt tunn och tar lätt skada av förändringar i temperaturen, uttorkande produkter och brister. Till skillnad från resten av huden saknar läpparna oljekörtlar och kan inte bevara fukt på samma sätt.

Det betyder att du behöver ge läpparna lite extra omsorg för att hålla dem friska och mjuka, inte minst under vintermånaderna.

Finger mot läpp kvinna

Vad kan torra läppar bero på?

Visste du att läpparna förlorar sin fukt tre gånger så snabbt som till exempel huden på din arm? Tecken på att fukten är på väg bort brukar vara att läpparna börjar strama, bränna och kanske klia. Om det går längre än så spricker de. Sprickorna kan svida när du äter eller dricker något syrligt och i vissa fall vara svårläkta.

Om du har problem med torra, spruckna eller fnasiga läppar beror det alltså sannolikt på att läpparna har torkat ut. Torrheten har i sin tur lett till att huden på läpparna flagnat eller spruckit.

Vad är det då som påverkar fuktigheten i läpparna? Jo, det finns ganska många olika faktorer som spelar roll och vissa är enklare att göra något åt än andra.

Här går vi igenom några av de vanligaste orsakerna till att du drabbas av torra, spruckna läppar och hur du bäst gör något åt det.

Kvinna vinter sol

Vädret

Någon gång i november, när det är längesen solen kikade fram och temperaturen närmar sig nollan brukar hudproblem – och däribland torra läppar eller spruckna mungipor – dyka upp som på beställning.

Som du säkert förstår är det ingen slump att det blir så. Dels beror det på kylan utomhus som drar ut fuktigheten ur läpparna, dels på den uppvärmda inomhusluften som blir väldigt torr och också gör sitt för att torka ut läpparna.

Vintern är med andra ord en riktigt tuff tid för huden när den behöver all hjälp den kan få.

Smink

Japp, tyvärr är det vanligt att smink torkar ut läpparna, även om smink också kan bidra till ett visst skydd av huden. Nu säger vi inte att du ska vinka farväl till lipliners och läppglans för all framtid, men om du har återkommande problem med spruckna läppar borde du definitivt dra ner på den sortens produkter.

Vi rekommenderar att du väljer dina tillfällen med läppstift eller glans och satsar på att använda en riktigt bra, mjukgörande produkt resterande tid.

Apelsiner c-vitamin

Vitaminbrist

Vad du äter har inte bara betydelse för hur du känner dig, det påverkar också hur din hud mår. De näringsämnen som är bra för resten av kroppen är oftast lika viktiga för huden och läpparnas välmående.

Torra läppar kan bero på brist på till exempel B eller C-vitamin.

Om du äter en varierad, näringsrik kost är brister ovanligt, men det händer att vi hamnar i perioder där vi får i oss en väldigt ensidig kost eller har problem med näringsupptaget i tarmen och drabbas av brister till följd av det.

Munsår

Ibland börjar irritationen av läpparna med ett munsår som beror på ett virus. När munsåret läkt ut finns det risk att området fortfarande är torrt och kliar. Om du då väter det med saliv eller glömmer att tillföra fukt blir huden snabbt narig eller spricker.

Personer som ser frågande ut

Vad ska man göra om man har torra läppar?

Om du vet med dig att du lätt får problem med torr hud eller spruckna läppar finns det några knep du kan ta till för att hålla läpparna lena och mjuka.

Hur blir man av med torra läppar?

I korthet handlar det om att skapa en enkel rutin för hur du tar hand om dina läppar och helst jobba förebyggande. Det vill säga, göra något innan läpparna blir väldigt nariga eller spruckna. Men om du redan har hamnat där är det såklart inte kört, det bara lite längre tid eftersom dina läppar både ska läka och återfå fuktigheten igen.

1. Smörj, smörj, smörj

Läpparna ska hållas mjuka och elastiska. Du behöver inte överdriva, men ett par gånger om dagen är det ofta nödvändigt att tillföra fukt. Om du använder en bra produkt mot dina torra läppar behöver du heller inte oroa dig för att smörja för mycket. Ett tips är att använda BI-PRO Bi-Salva, en svensk tillverkad naturprodukt som med fördel kan användas för all slags hudvård t.ex. vid torr fnasig hy och nariga läppar.

2. Slicka inte på dina uttorkade läppar

När du slickar på dina torra läppar lindrar det för stunden, men tyvärr blir den långsiktiga effekten motsatt. På grund av att huden på läpparna inte innehåller olja torkar saliven ut istället för att mjuka upp.

I det långa loppet kan det leda till läppdermatit, som är en sorts inflammation i huden. I de flesta fall försvinner problemen inom några veckor när du slutar slicka dig om läpparna. Om du har en tendens att slicka dig om läpparna kan det hjälpa att byta ut den vanan mot en annan. Applicera en kräm som skyddar istället.

3. Testa peeling

Kan man verkligen peela läpparna? Jadå, det går hur bra som helst. Du behöver bara vara lite försiktigare än vanligt. Gnugga med en handduk eller mjuk borste (tips! testa med en ren tandborste) mot läpparna tills hudflagor och annan överbliven hud lossnar.

Kvinna med lockigt hår gör pussmun

4. Ge läpparna lyster inifrån

Liksom resten av din hud påverkas läpparna av vad du väljer att äta och dricka. Ett av de ämnen som spelar roll för hudens elasticitet och lyster är biotin, också kallad vitamin B7. Biotin finns i bland annat kött, äggula och vissa grönsaker. Om du lider av torra läppar eller torr hud kan du prova att äta ett tillskott under en period. Ett annat tips är att dricka tillräckligt med vatten eftersom det också bidrar till läpparnas välmående.

5. Skydda dina spruckna läppar mot värme och kyla

Även om du skulle vilja, är det svårt att styra över väder och vind. Och i Sverige får vi ju som bekant räkna med ett antal kalla, blåsiga dagar per år. Det bästa du kan göra då är att skydda läpparna med ett läppbalsam tillverkat av naturliga ingredienser.

För mycket sol är faktiskt inte heller bra för huden på läpparna. Även då kan du skydda läpparna genom att applicera ett drygt läppbalsam. Det kan också vara bra att använda solskyddsfaktor för att undvika att få fnasiga läppar.

Kan man använda för mycket lypsyl?

Både ja och nej. Du kan använda för mycket lypsyl om ditt läppbalsam innehåller uttorkande ingredienser. Då riskerar du att skapa det välkända ”lypsylberoendet” där läpparna känns torrare ju mer du smörjer.

Leta istället efter produkter med fetter eller oljor som ger ett naturligt skydd för dina läppar och gör dem mjuka utan att torka ut. Ett exempel på en ingrediens med sådana egenskaper är bivax. Då finns det ingen anledning att tänka på om du använder för mycket eller inte.

Vårdande produkter som hjälper mot torra, spruckna läppar

Ett bra läppbalsam som skyddar läpparna och hjälper mot sprickor är ett effektivt sätt att förebygga problem med torra läppar.

Hur väljer jag rätt produkt?

För att välja ett effektivt läppbalsam som förebygger och vårdar torra läppar behöver du titta på vad ingredienserna tillför. Leta efter ett läppbalsam eller cerat med naturliga fetter i. Det kan vara till exempel sheasmör, olivolja eller bivax. Det du ska se upp för är uttorkande ingredienser. Därför går olika former av smak- eller färgsatta läppglans oftast bort.

Bi-Pro Bi-Salva för huden på läpparna

Bi-Pro Bi-Salva är en dryg kräm förpackad i stiftform, likt ett lypsyl. Salvan bildar en skyddande barriär mellan din hud och yttre påfrestningar, samtidigt som den verkar mjukgörande. Ingredienserna är helt och hållet naturliga, där bland annat bivax, grankåda och sheasmör ingår. Salvan fungerar mot hudsprickor, nariga läppar och allmänt torr eller fnasig hud. Om du har problem med torra läppar eller torr hud i övrigt är det smidigt att ha med sig salvan för att hålla huden återfuktad under dagen.

Gel mot munsår och nariga läppar

Om dina spruckna läppar har en annan grundorsak än torrhet – som till exempel ett munsår – ska du börja med att behandla grundproblemet. Siliceas herpesgel är godkänd för utvärtes behandling av munsår och lindrar svullnad samtidigt som den påskyndar läkemedelsprocessen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen