Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Leder & ledbesvär

En sak är säkert, personer som tränar regelbundet har mindre ont i lederna och bättre mental hälsa. Rörelse i sig ökar blodcirkulationen vilket alltid är bra för läkandet och ett par kilos viktminskning kan vara avgörande vid värk i höfter, knän och fotleder. Värk och smärta i lederna kommer av att musklerna dragit ihop sig och belastar leden snett, vilket på ökar smärtan ännu mer. Du behöver därför varsamt töja ut de muskler som dragit ihop sig. Initialt kan det vara lite smärtsamt men övergående efter hand.

Nedstämdhet / depression

Detta påverkar ofta värk i leder och muskler negativt då man tenderar till att känna efter lite extra

Klimakteriet

Har du oförklarligt ont i ryggen och befinner dig i premenopaus eller klimakteriet?

Träningsvärk

Kännetecknas av lätt till gravt stumma muskler och rörelsehindrade smärta som ofta peakar 48 h efter utförd aktivitet.

Gikt

Gikt är en vanlig sjukdom som ökar med åldern och kännetecknas av plötsliga inflammationer i stortåleden som blir…

Ledgångsreumatism

Ledgångsreumatism, även kallad RA, är en kronisk sjukdomen som oftast startar i dom små lederna i dina händer och fötter.

Artrit

Ändelsen-it i artrit betyder att orsaken till det onda är en inflammation. Akut inflammation är nyttig….

Artros

Sjukdomen är vanligast hos kvinnor och förekomsten av artros ökar med stigande ålder.

Faschia – Bindväv

Faschian påverkar vår kroppsmedvetenhet och vårat välmående i stort.

Kronisk smärta

Kronisk smärta är tyvärr förhållandevis vanligt. 20–25% av alla vuxna

Inflammation i ryggen

Listan på orsakerna bakom ryggproblem är oändlig och ryggvärk är den tredje vanligaste orsaken

Ledvärk i fingrar

Svullna fingerleder? Värker det i dina fingrar när du böjer på dom eller försöker greppa…

Stela leder

Stela leder: Vanligaste orsakerna till stela leder beror på normalt åldrande, överansträngning eller tillfällig infektion……

Nedstämdhet / depression

Känner du oro, stress och sover dåligt. Kanske beror det på din jobbsituation eller problem i hemmet? Detta påverkar ofta värk i leder och muskler negativt då man tenderar till att känna efter lite extra alternativt har nedsatt immunförsvar vilket ökar inflammationsgraden. Ett bra tips kan vara att försöka utföra fysisk aktivitet som frisläpper ”må-bra-hormoner” och ger en känsla positiv energi vilket är fin-fin medicin både för kropp och själ. Kosttillskottet SAFRAMYL kan också hjälpa dig att dämpa dina orosbesvär eller känsla av nedstämdhet.

Klimakteriet

Har du oförklarligt ont i ryggen och befinner dig i premenopaus eller klimakteriet? Låga östrogenhalter kan leda till ökade inflammationer i lederna och smärtor i muskler, leder och rygg. Många som lider av ledgångsreumatism upplever tyvärr förvärrade symptom i samband med detta. Östrogentillskott kan hjälpa då hormonet ökar mängden ledvätska som kan vara en anledning till värk och stelhet så prata med din läkare.

Träningsvärk

Kännetecknas av lätt till gravt stumma muskler och rörelsehindrade smärta som ofta peakar 48 h efter utförd aktivitet. Därefter avklingar den gradvis. Huruvida stretching direkt efter ett träningspass motverkar träningsvärk har länge varit omdebatterat. Idag säger man att punktmarkerad stretching inte hindrar uppkomst av träningsvärk, däremot är regelbunden stretching och mjuk rörelseträning generellt mycket bra för kroppen i alla dess former. Fördelaktigt bör du fortsatt röra på dig även om du har träningsvärk men tänk på att kanske ta det lite lugnare eller alternera träningsform för att ge kroppen en sund chans att till återhämtning.

Gikt

Gikt är en vanlig sjukdom som ökar med åldern och kännetecknas av plötsliga inflammationer i stortåleden som blir väldigt öm, svullen och känslig för beröring. Smärtan brukar öka kraftigt under dom första timmarna men inflammationen läker vanligtvis ut sig själv inom några veckor.

Alkohol och högt intag av puriner ökar risken för giktattacker. Inflammationen beror på att det bildats kristaller av urinsyra i leden vilka uppstår då kroppen bryter ner en grupp ämnen som kallas puriner. Dessa finns i rött kött, inälvsmat, skaldjur, öl och dryck med fruktos och bör således undvikas!

Ledgångsreumatism

Ledgångsreumatism, även kallad RA, är en kronisk sjukdomen som oftast startar i dom små lederna i dina händer och fötter. Lederna stelnar, blir svullna, ömma och kanske t.o.m. varma. Besvären brukar vara som värst på morgonen eller om du varit stilla en längre stund. Ungefär dubbelt så många kvinnor som män drabbas av ledgångsreumatism och en stor del råkar ut för detta i samband med klimakteriet.

Då inflammationen påverkar blodkärlen negativt är det extra viktigt att sköta din kosthållning och röra på dig. Rökning är absolut förbjudet! Ta gärna med hjälp av en sjukgymnast som kan hjälpa dig med ett personligt träningsprogram.

Artrit

Ändelsen-it i artrit betyder att orsaken till det onda är en inflammation. Akut inflammation är nyttig och kroppens försvar mot mikroorganismer (tex infektion) medan kronisk inflammation som MS, ledgångsinflammation och psoriasis är skadlig och kan ge livslångt lidande.

Artros

Brosket i lederna fungerar som en slags stötdämpare men i samband med artros störs balansen och nedbrytningen av broskvävnaden ökar utan att det bildas något nytt. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor och förekomsten av artros ökar med stigande ålder. Ärftlighet är en annan påverkande faktor. Den kan även drabba yngre personer som tränar väldigt intensivt eller har ett tungt fysiskt arbete. Världshälsoorganisationen (WHO) har konstaterat att artros är en av de tio sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda.

Varma, stela och trötta leder kan vara tecken på kraftig inflammation som kan förekomma i samband med artros och dom flesta upplever att symptomen är värst på morgonen. I ett senare stadie kan du även drabbas av värk och smärta på natten eller när du vilar dig, särskilt om du lider av höftartros. Mest hör man talas om artros i fingrar, tår, höfter och knän men man kan faktiskt få artros i alla kroppens leder där det finns brosk. I brosket är det ledvätskan som står för näringstillförseln så det är viktigt att röra på sig.

Vid artros eller reumatism kan kosttillskott, medicinering och sjukgymnastik lindra och i vissa fall till och med upphäva sjukdomen. Som vid alla typer av ledvärk gäller det att röra på sig. Många av övningarna går ut på att försiktigt stretcha ut de leder som dragit ihop sig men övningarna ska utföras varsamt så du felbelastar dom. Operation kan vara bra när det inte finns något alternativ men är ett stort ingrepp och man återfår inte full funktion i leden.

https://kurera.se/musselolja-hjalpte-vid-artros/

Faschia – Bindväv

Fascian består av kollagen och är kroppens största organ med mångfacetterade och komplexa egenskaper! Den går tredimensionellt genom hela kroppen håller uppe vår struktur. Tidigare har kunskapen om fascian varit relativt låg men på senare tid har man insett dess betydelse då den stödjer och formar vår kropp, förbättrar kroppens glid- och rörelseförmågan och har många kopplingar till nervslut där det sitter rörelse- och smärtsensorer. Den påverkar också vår kroppsmedvetenhet och vårat välmående i stort. En bakomliggande orsak till kronisk smärta kan bero på att din fascia dragits samman eller trasslats ihop vilket kan ge upphov till smärtor i ben, ländrygg och hela vägen upp till axlarna.

Det kommer alltmer specialiserade träningsprogram för din fascia. Foam rollers är ett superbra verktyg men kan inledningsvis vara ganska smärtsamt så ta det varligt. Du kan också använda dina knytnävar och armbågar för att skapa tryck där det känns tajt. Yoga och Pilatesövningar är också mumma för fascian.

Kronisk smärta

Kronisk smärta är tyvärr förhållandevis vanligt. 20–25% av alla vuxna personer lider av detta och andelen kvinnor är högre än män. Smärtan brukar klassas som kronisk om den återkommer regelbundet under minst sex månader. Problemet stiger i takt med att vi blir äldre då då vi ofta blir mer stillasittande och mindre fysiskt aktiva än förr samt att fler drabbas av åldersdiabetes.

Inflammation i ryggen

Listan på orsakerna bakom ryggproblem är oändlig och ryggvärk är den tredje vanligaste orsaken bland långa sjukskrivningar. Vanligaste orsaken beror på trötta och spända muskler som varit inaktiva eller för mycket stillasittande och stress. En molande, trött rygg eller strålande och stickande känsla ut i armar och ben kan orsakas av en dålig eller svullen disk. Detta är vanligt bland 30–40-åringar och beror ofta på svaga muskler, dålig hållning eller defekta diskar.

Håll dig i rörelse! Bästa sättet att förhindra smärtan är regelbunden muskelträning, då med fokus på att stärka din muskelkorsett och bålstabilitet. Prova gärna pilates.

Ledvärk i fingrar

Värker det i dina fingrar när du böjer på dom eller försöker greppa ett föremål? Blir fingerlederna svullna och kanske t.o.m. domnar bort? Vanligtvis beror detta på helt normalt slitage alternativt en tillfällig infektion som brukar läka ut sig själv. Värken kommer ofta med åren och uppstår då i fingerlederna som genom åren fått utstå mycket slitage. Det kan även bero på att du har en kronisk ledsjukdom, läs mer om artros eller reumatism.

Stela leder

Vanligaste orsakerna till stela leder beror på normalt åldrande, överansträngning eller tillfällig infektion. Har du ingen svullnad talar mycket för att det inte är någon ledsjukdom. Ledvärk som orsakas av infektioner brukar ganska snabbt läka ut sig själv, men värken kan också sitta i flera månader så ha tålamod. Sund rörelseträning, bra kosthållning och lite kosttillskott kan hjälpa dig att lindra dina ledbesvär. En annan orsak till ledvärk kan vara det skandinaviska klimatet. Många upplever att värken minskar under sommarhalvåret eller på varmare breddgrader.

Tyvärr blir ledbrosket stelare med åldern och således känsligare för belastning. Det beror på att ledbrosket blir tunnare och det kan även uppstå små bristningar. Det gör att dina leder kan kännas stela, ömma och ibland varma och svullna. Vanligtvis känner du också värk och motstånd när du rör på dig. Ledsjukdomar som artros, gikt och ledgångsreumatism (RA) drabbar oftast äldre men kan även drabba yngre personer. Vid kroniska ledsjukdomar kan medicinering och sjukgymnastik lindra symptomen.

Förebyggande åtgärder

Behandlingar

En sak är säkert, personer som tränar regelbundet har mindre ont i lederna och bättre mental hälsa.

Rörelse i sig ökar blodcirkulationen vilket alltid är bra för läkandet och ett par kilos viktminskning kan vara avgörande vid värk i höfter, knän och fotleder. Värk och smärta i lederna kommer av att musklerna dragit ihop sig och belastar leden snett, vilket på ökar smärtan ännu mer. Du behöver därför varsamt töja ut de muskler som dragit ihop sig.  Initialt kan det vara lite smärtsamt men övergående efter hand. För maximerad effekt bör övningarna bör utföras noggrant för att inte skapa fel- eller överbelastning samt ett par gånger om dagen. Kontakta gärna en sjukgymnast som kan hjälpa dig med ett program som är utformat efter just dina besvär.

Bra mat med en extra skjuts av kosttillskott räcker ofta för att naturligt lindra besvär som smärta, svullnad och inflammation. Inom både den indiska läkekonsten Ayurveda och den kinesiska traditionella medicinen prisas gurkmejan för sina antiinflammatoriska egenskaper. Roten tillhör ingefärsfamiljen och en kraftig antioxidant som innehåller färgämnet kurkumin vilket i kombination med svartpeppar motverkar inflammation.

Glykosamin som utvinns från den Nya Zeeländska Grönläppade musslan påverkar även den ömmande leder positivt. Glukosamin förekommer naturligt i kroppen och namnet kommer från att det bildas av glukos. Det finns även som kosttillskott och har länge använts som ett populärt medel för att lindra besvär vid exempelvis artros. Detta tack vare dess fantastiska förmåga att främja kroppens broskuppbyggnad, samtidigt som det motverkar nedbrytning av ledbrosket och på så sätt hindrar att problemen förvärras. I Sverige har glukosamin sedan några år godkänts som läkemedel för symtomlindring vid värk, då det anses ge förbättrad funktion vid vissa former av artros.

Läs Dr. Sanna Edhins artiklar i Epoch Times och Kurera:
https://www.epochtimes.se/Dr-Sanna-Ehdin-Gurkmeja-ar-anti-inflammatoriskt

Kost som kan lindra din ledvärk
https://issuu.com/curemagazine/docs/kurera_nr_2_2019

https://kurera.se/gronlappad-mussla-minskade-ewas-ledvark-efter-tre-veckor/

Består din smärta i lederna under en längre tid? Har du oförklarligt ont i fingrarna? Då bör du söka vård. Kontakta 1177.

 

Naturliga kosttillskott

Octeans GLYC ledserie är svensk-tillverkade tillskott framtaget i samråd med sportnutritionister, kostrådgivare och apotekare.

Förutom Grönläppad mussla innehåller GLYC® ledserie nypon för hälsosamma och rörliga leder samt gurkmeja som bidrar till att upprätthålla och stödja ledernas flexibilitet. GLYC® Original har hög koncentration från hela den grönläppade musslan vilket innebär att all näring bevaras som glykosaminoglykaner och musseloljan. Naturligt glukosamin ger hög biotillgänglighet vilket säkerställer snabb effekt på onda leder. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning och har även betydelse för broskets normala funkton.