Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Leva med IBS/Magproblem

Leva med Magproblem & IBS

De flesta magproblem beror på en kombination av flera olika faktorer. Namnet IBS, är egentligen ett samlingsnamn för flera olika magbesvär. Irritable Bowel Syndrom (IBS) betyder lättretbar eller överkänslig tarm. Du kanske redan har fått diagnosen IBS eller så lider du av en eller flera av nedanstående IBS symtom, men har inte fått någon diagnos ännu.

Det finns idag inga några botemedel för IBS men det går att hjälpa, lindra och mildra de olika symtomen.

Varför IBS / Känslig tarm

IBS/Känslig tarm är en funktionell magtarmstörning som ger ökad känslighet i hela matspjälkningskanalen

En stor del av våra mag-tarmproblem orsakas av vår livstil. Det är inte  klarlagt varför man får IBS, men det finns vissa faktorer som bidrar till besvären. Magsjuka, antibiotika, förändringar i funktionen av tarmens egna muskler, mikroorganismer och nerver tillsammans med samspelet med nerver till och från hjärnan kan vara några faktorer som kan trigga igång IBS. Likaså kan psykisk hälsa och arv även vara en av orsakerna.

Typiska symtom vid IBS

 • Ont i magen/kramp
 • Uppblåsthet
 • Förstoppning
 • Diarré
 • Illamående
 • Bråttom till toaletten
 • Problem att tömma tarmen
 • Silicea Mag-Tarm Direkt med kiselgel
   Snabb och effektiv vid akuta besvär
   fr. 82,00 kr
  • Silicea Mag-Tarm kiselgel
    Mot kroniska mag-tarmproblem
    fr. 145,00 kr

   Stark koppling mellan tarmen och psykisk hälsa

   Vårt psykiska välmående hänger ihop med tarmen och IBS. Stress påverkar tarmhälsan och immunförsvaret. Läs våra  7 korta tips på hur vi själva kan påverka maghälsan.

   Återfå kontroll över magen

   Effektiv vid halsbränna, gaser, diarré och IBS-relaterade besvär. Silicea Mag-Tarm DIREKT är en mineralisk kiselgel helt utan tillsatser, godkänd för tillfälliga och kroniska mag-tarmproblem.

   Silicea kiselgel

   LEVA MED IBS

   Läs mer i vår broschyr

   Fyll i formuläret och få vår broschyr direkt till din e-post.

   [wbcr_snippet id="12486"]

   15-20% av Svenskarna har IBS

   Man räknar med att så mycket som 15-20% ha Sveriges befolkning har magproblem kopplade till IBS och IBS-symtom.

   50 % mer friskvård

   Patienter med IBS konsumerar mer än 50% mer friskvård än friska personer

   IBS - kan inte botas

   Det går inte att bota IBS, men det går att hjälpa och lindra de olika besvären och både förebygga skov och mildra dem.

   HJÄLP OCH RÅD FÖR DIG SOM LIDER AV IBS OCH KÄNSLIG TARM

   Försök att skaffa dig regelbundna toalettvanor. Det är viktigt att ta den tid du behöver och att gå direkt när du känner behov.

   Motion gör att kroppen kan förbränna energi mer effektivt och att blodcirkulationen och tarmrörligheten förbättras. Bland IBS-patienter är stress, ytlig andning och spänd mage vanligt, vilket kan påverka tarmfunktionen. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att minska spänningar, förbättra andningen och minska stresskänsligheten i kroppen.

   IBS och stress har en stark koppling och stress kan vara en trigger till olika IBS-symto,. Det studeras mycket på koppling mellan mage och hjärna. Hos IBS patienter märks kopplingen ännu tydligare vid stress. Så det är viktigt att försöka ta kontroll över stressen.Det är lätt att säga att man skall försöka undvika stressade situationer, men i praktiken fungerar det inte lika lätt. Förbered dig alltid även mentalt när du vet om att det kommer att bli mer stress omkring dig.

   Hitta matvanor som fungerar för dig. Man vet att fet mat tenderar att ge mer besvär medan små och tätare måltider kan få dig att må bättre. Mat med mycket fibrer kan minska förstoppning. Fibrer från frukt kan minska besvären medan fibrer från sädesslag kan förvärra. Du bör undvika starkt kryddad eller stekt mat och minska kaffedrickande om det ger extra besvär.

   Kognitiv Beteendeterapi (KTB) och avslappning – fokuserar på att du ska må bättre och fungera bättre genom att förändra ett beteende och din egen uppfattning om såväl dig själv som din omgivning. En ny pilotstudie har visat lovande resultat att genom avslappning och aktivera “The Relaxation Respons” kopplar både sinne och kropp samman i meditationsövningar. The Relaxation Respons är vår egen möjlighet att genom att fokusera och koppla bort tankar, därigenom kan starta återhämtade funktioner i kroppen och sätta oss i djupt fysiskt. avslappningsläge.

   Börja föra en ”magbok”, alltså en dagbok över hur din mage mår är ett sätt att både för dig själv men också inför ett läkarbesök ha koll på hur din mage har mått under en period. Du kan se tillbaka på vad du åt, hur svåra besvären blev, vad som blev bättre och när det kändes sämre.

   Förutom ovan nämnda råd så finns det även produkter som kan underlätta och mildra dina olika IBS symtom. Det kan vara flera olika beroende på vilka symtom du har. Det finns både läkemedel, medicintekniska produkter och kosttillskott som kan mildra och hjälpa vid IBS. Kosttillskott med probiotika, goda bakterier är vanligt men det finns också naturliga produkter som faktiskt är godkända vid IBS-symtom som vi även rekommenderar att prova. I denna information tar vi endast upp naturliga produkter med dokumenterad effekt. Det betyder inte att det även finns bra läkemedel som din läkare också kan föreskriva.

   silicea_glad mage

   Återfå kontroll över magen

   Silicea Mag-tarm

   Hjälper vi de flesta magproblem

   Silicea Mag-tarm Silicea Mag-tarm är snabb, skonsam och effektiv hjälp vid de flesta magproblem. Oavsett om du är en av dem som ofta har problem med magen, eller bara då och då, så kan Silicea Mag-Tarm Gel vara lösningen på din eller din familjs magproblem.

   87% rekommenderar silicea

   Silicea Mag-Tarm Gel har miljontals nöjda användare världen över.

   IBS -delas in i tre grupper

   IBS-D – Diarré dominerad.

   IBS-C Forstoppingsdominerad

    (C- som i engelskans constipation)

   IBS-M – omväxlande avföring

   Med diarré räknar man fler än tre toalettbesök per dag med lös avföring.
   Förstoppning innebär färre än tre toalettbesök per vecka med hård avföring