Sök
Stäng denna sökruta.
glukosamin broskets beskyddare

Glukosamin – broskets beskyddare

Dela inlägget

Glukosamin förekommer naturligt i kroppen, och namnet kommer från att kroppen bildar det av glukos. Men det finns även som tillskott och har länge använts som ett populärt medel för att lindra besvär vid artros. Detta tack vare dess förmåga att främja kroppens broskuppbyggnad, samtidigt som det motverkar nedbrytning av ledbrosket och på så sätt hindrar att problemen förvärras.

I vissa länder har glukosamin, på grund av sin bevisade effekt, klassats som läkemedel medan det på andra håll istället säljs som kosttillskott. Även i Sverige har glukosamin sedan några år godkänts som läkemedel för symtomlindring vid värk, då det anses ge förbättrad funktion vid vissa former av artros.

Det glukosamin som används i tillskott och läkemedel utvinns vanligen från fisk eller skaldjur. Exempelvis innehåller kosttillskottet Glyc Original en naturlig form av glykosaminoglykaner från grönläppad mussla.

Inga biverkningar med naturligt glukosamin

Glukosamin i sin naturliga form är att rekommendera då det, jämfört med smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel, ger få eller inga biverkningar. Istället har det en skonsam verkan vid lätt till måttlig artros genom att det bidrar till att bygga upp ledvätska, bindväv och ligament.

Bland annat har det visat sig att extra tillförsel av glukosamin kan minska nedbrytning av brosk. Och studier har kunnat påvisa ämnets positiva inverkan på leder, både enskilt och i samverkan med andra främjande ämnen.

Som kuriosa kan nämnas att glukosamin även har studerats för andra gynnsamma egenskaper. Bland annat har man kunnat se att ett regelbundet intag av glukosamin kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom samt att ämnet kan bidra till att dämpa den överaktivitet hos hjärnans nervceller som orsakar anfall hos bland andra epileptiker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen