Sök
Stäng denna sökruta.
hud

Bristningar i huden (så undviker du dem!)

Dela inlägget

Bristningar i huden är något som drabbar ca 55% av alla kvinnor. Varför får vi dem, och går de att undvika? Silicea reder ut!

Vad är hudbristningar?
Bristningar uppstår när huden tänjer ut sig snabbare än vad kollagenbildningen och elastinet hinner med. De kan uppkomma på både höfter, mage, bröst eller lår. Det är i hudens mellanlager som själva bristningen sker. Till en början visar sig bristningar som blå, röda eller lila sträck, för att sedan bli en vit ärrvävnad.

Vanliga orsaker till att huden tänjer sig för snabbt kan vara i samband med pubertet eller graviditet. En annan orsak är kraftig uppgång eller hos den som tränar hårt och bygger muskler snabbt. Man kan också se att vissa lättare får bristningar än andra, då det många gånger är generna som styr.

Hur undviker jag att få bristningar?

Ät din hudvård
En grundregel är att hålla huden frisk och återfuktad. En bra början är att få i sig alla näringsämnen som huden behöver – zink, A, C och D-vitamin är viktiga byggstenar. Likaså protein. Kisel är en viktig mineral som binder fukt i huden, vilket gör huden mjuk och återfuktad samtidigt som den blir mer elastisk. Här kan du läsa mer om bra Beautyfood för huden. Varför inte starta dagen med en färgsprakande Smoothie Bowl? En riktig vitaminbomb för huden! Likaså är vätska viktigt för att hålla huden återfuktad och balanserad. Drick ordentligt med vatten.

Fukt
Komplettera med att återfukta huden utvärtes med en skonsam lotion, olja eller body butter. 

Rörelse och motion
Stress och mycket stillasittande påverkar stresshormonet kortisol, vilket kan främja bristningar. Likaså hjälper träning till att hålla vikten.

Går bristningar att behandla bort?
I vissa fall kan bristningar försvinna av sig självt, men inte alltid. Det är också väldigt individuellt hur huden reagerar och vad som funkar. Vissa tycker att yttre återfuktning med krämer och oljor kan hjälpa i ett tidigt skede (innan ärrbildningarna bildats). Det finns också alternativ att behandla bort bristningar med laser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen