Sök
Stäng denna sökruta.
Närbild äldre kvinna hud

Torra fläckar på huden – så här kan du hålla huden frisk

Dela inlägget

Torr hud, sprickor och röda prickar no more. Vi vet hur du håller huden spänstig, mjuk och glowig även under vintern! 

När vinterkylan kommer är det vanligt att både inomhus- och utomhusluften blir mycket torrare än vanligt. Denna torrhet kan ha en direkt påverkan på vår hud vilket kan leda till torrhet och sprickor i huden. Som en försvarsmekanism försöker huden återfukta sig själv, vilket kan resultera i utbrott av vinterakne eller andra torra fläckar på huden. Men oroa dig inte – det finns flera effektiva sätt att förebygga och behandla torr hud under vintermånaderna!

Orsaker till torra fläckar

Det finns flera faktorer som kan orsaka torra fläckar på huden. En vanlig orsak är kyla och torr luft, särskilt under vintermånaderna. Andra vanliga faktorer inkluderar överdriven exponering för solen, varma duschar eller bad, användning av hårda tvålar och tvättmedel, allergier och eksem, samt en allmän brist på fuktighet i kroppen. Åldrande kan också bidra till torr hud och fläckar, särskilt om huden inte får tillräckligt med fukt och näring.

Att ta hand om torr hud kan vara en utmaning, men genom att följa våra tips kan du hjälpa din hud att må bättre och vara friskare!

Kvinna ansikte i spegel

Tips om hur du motverkar torra fläckar på huden

 

Använd rätt tvål och rengöring för huden

Använd mild tvål för att tvätta händer och anpassad rengöring för ansiktet. Starka tvålar och rengöring kan ta bort hudens naturliga oljor och göra huden torr.

Undvik varma duschar och bad

Varma duschar och bad kan ta bort hudens naturliga oljor, så det är bäst att undvika dem om möjligt. Om du måste ta en varm dusch eller ett bad, se till att inte vara i vattnet för länge och använd en mild duscholja eller badolja.

Applicera hudkräm efter bad eller dusch

Efter att ha duschat eller badat, applicera en fuktighetskräm på huden medan den fortfarande är lite fuktig. Detta hjälper till att låsa in fukten och förhindrar att huden torkar ut.

Kvinna smörjer med kräm

Använd hudvårdsprodukter som är speciellt utformade för torr hud

Många hudvårdsprodukter är speciellt utformade för att hjälpa till med torr hud. Använd en hudvårdskräm, ansiktsolja eller serum som är speciellt utformade för torr hud.

Använd hudkräm med rätt ingredienser

När du väljer en hudkräm, se till att den innehåller ingredienser som glycerin, hyaluronsyra eller urea. Dessa ingredienser hjälper till att locka fukt till huden och hålla den återfuktad.

Hudvård – särskilt anti-aging vård – är  inte möjlig utan intensiv fuktgivande ingredienser.
Därför innehåller Silicea Anti-aging cream mask riktigt fuktgivande boosters som hyaluronsyra, Aloe vera gel och ren mineral kiselgel lindrar stramhet och djupare uttorkning. Ingredienserna skyddar huden genom att stärka dess naturliga barriärfunktioner och binda fukt. Detta är viktigt vid behandling för en mer återfuktad och föryngrad och frisk hud.

Silicea anti age cream mask

Undvik överdriven exfoliering

Att exfoliera huden är en viktig del av hudvården, men överdriven exfoliering kan göra huden torr och irriterad. Använd en mild exfoliering en eller två gånger i veckan för att ta bort döda hudceller. Om du har känslig hud kan du exfoliera mer sällan. 

Drick ordentligt med vatten

För att hålla huden återfuktad är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten. En vanlig rekommendation är åtta glas vatten om dagen.

Undvik överdriven exponering för solen

Solens UV-strålar kan skada huden och göra den torr och skadad. Använd solskydd och undvik överdriven exponering för solen, särskilt mitt på dagen då solen är som starkast. 

Ät en balanserad kost

En balanserad kost som innehåller tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter kan hjälpa till att förbättra hudens hälsa och förebygga torrhet. Se till att inkludera livsmedel som är rika på antioxidanter, omega-3-fettsyror, vitamin E och C. 

För dig som vill testa att komplettera med kosttillskott finns det flera alternativ som innehåller just framför allt kollagen, biotin och kiselgel. Vi tipsar om Silicea Kollagen Plus, Original Silicea kapslar och Original Silicea kiselgel.

Kvinna säng sömn

Se till att få tillräckligt med sömn

Sömn är en av de viktigaste faktorerna för hudhälsa. När du sover frigörs tillväxthormoner som bidrar till hudens återhämtning och tillväxt. Att sova tillräckligt kan också hjälpa till att minska stress, vilket är en annan faktor som kan påverka hudens hälsa negativt.

Använd luftfuktare

Om luften i ditt hem är för torr kan det vara en bra idé att använda en luftfuktare. En luftfuktare hjälper till att hålla luften fuktigare, vilket kan bidra till att förhindra att huden torkar ut. Detta kan vara särskilt användbart under de kalla vintermånaderna när luften är torr.

Anpassa din hudvårdsrutin efter årstiderna

Låt din hudvårdsrutin spegla vårt klimat. På vintern har huden ett mycket större behov av fukt, medan det på sommaren är viktigt med solskyddsfaktor.

Hudvård under vintern

Under vintermånaderna kan huden lätt bli torr och irriterad på grund av den kalla och torra luften. För att hålla huden återfuktad är det viktigt att använda en hudkräm regelbundet och att undvika för mycket tvättning. Använd en mild tvål och var noga med att torka av huden ordentligt efter duschen.

Hudvård under våren

Våren är en tid då huden behöver extra uppmärksamhet eftersom det är en övergångsperiod mellan kallt och varmt väder. För att hålla huden frisk och återfuktad under våren är det viktigt att fortsätta använda en hudkräm och skydda huden med solskydd. Se också till att ta bort döda hudceller genom att exfoliera huden regelbundet för att få en mjuk och smidig hud.

Äldre kvinna solkräm

Hudvård under sommaren

Sommarhuden kräver extra omsorg eftersom solens UV-strålar kan skada huden och orsaka solskador, torrhet och tidigt åldrande. Använd en solkräm med hög solskyddsfaktor (SPF) varje dag, även om det är molnigt, och undvik att sola under de varmaste timmarna på dagen. Se också till att dricka tillräckligt med vatten för att hålla huden återfuktad och använda en hudkräm regelbundet. En svalkande ansiktsmist eller återfuktande ansiktsmask kan också vara ett bra sätt att ge huden en extra boost av fukt och näring under sommaren.

Hudvård under hösten

När hösten närmar sig kan luften bli kallare och torrare, vilket kan påverka din hud negativt. För att undvika torr, kliande eller fjällande hud är det viktigt att anpassa din hudvårdsrutin till höstens förhållanden. Det kan handla om att använda rikare krämer och oljor för att ge huden extra fukt, samt att använda milda rengöringsprodukter för att inte torka ut huden ytterligare. Tänk också på att använda en hudvårdsprodukt med solskyddsfaktor även under molniga höstdagar.

Kontakta en hudläkare

Om dina hudproblem inte förbättras trots att du använder olika produkter och följer råd, kan det vara dags att söka hjälp från en hudläkare. En hudläkare kan ge dig råd om de bästa behandlingsalternativen för dina specifika hudproblem.

Hand kliar på arm

Vanliga frågor och svar relaterat till torr hud

 

Hur vet jag om jag har torr hud?

Torr hud kan kännas stram, ömtålig eller irriterad. Den kan också se röd eller fjällig ut och det kan finnas små sprickor i huden. Om du upplever dessa symtom kan du ha torr hud.

Hur ser stressutslag ut?

Stressutslag kan se ut som rodnad eller små prickar på huden och förekommer ofta på kinderna eller pannan. De kan också kännas kliande eller ömma.

Hur ser mynteksem ut?

Mynteksem är en typ av eksem som oftast förekommer på händerna och fötterna. Det kan se ut som små blåsor eller fjällande fläckar och kan kännas mycket kliande.

Hur ser mjällvårtor ut?

Mjällvårtor är små, fastsittande knottror som oftast förekommer på händer och fötter. De kan se ut som små vårtor och vara smärtsamma om de trycks på.

Hur ser svamp ut på huden?

Svamp på huden kan se ut på olika sätt beroende på vilken typ av svamp det är och var den förekommer på kroppen. Symtom kan inkludera rodnad, fjällning, kliande, smärta eller blåsor. Det är viktigt att söka behandling om du misstänker svamp på huden eftersom det kan vara smittsamt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen