Sök
Stäng denna sökruta.
immunforsvar hund

Stärka immunförsvaret hos hunden

Dela inlägget

Precis som för människan sitter den största delen av hundens immunförsvar i tarmen.

prebiotika probiotika immunforsvar

Närmare bestämt sitter 90% av hundens immunförsvar i magtarmkanalen och skyddar mot de sjukdomsframkallande bakterier och virus som hunden kan utsättas för.

I magsäcken och tarmen delas hundens föda till mindre bitar och näringsämnen utvinns för att absorberas av tarmen. Sedan sprids dessa vidare genom blodet till olika delar av kroppen. I tarmen ”sorteras” också slaggprodukter som inte kan absorberas bort, och blir till avföring. En fungerande mag- och tarmfunktion är a och o för att din hund ska må bra.

Magtarmkanalens tarmflora/bakterieflora (mikrobiota), från munnen till tjocktarmen, fyller många funktioner som till exempel att tillverka olika näringsämnen som fettsyror och vitaminer.

Bakterieflora brukar även kallas hundens ”andra hjärna” då det är så många funktioner som styrs genom tarmarna.

BacteriaEn komplex samling av mikroorganismer utgör mikrobiotan i magtarmkanalen. Den består av bakterier, virus, svampar, arkéer och protozoer och har visats spela en viktig roll för hundens immunförsvar och hälsa. Mikrobiotan innefattar ungefär ca 10 gånger mer än antalet celler som bygger upp hundens kropp. 

Påverkar hundens mikrobiota immunförsvaret?

Flera sjukdomar hos hund har sitt ursprung i obalanser i magtarmkanalen och studier pekar nu på att tarmens mikrobiota har större betydelse än vi tidigare trott. Nya studier – se SLU 2016 Påverkar hundens mikrobiota immunförsvaret och kan det utnyttjas terapeutiskt? – visar att kroniska enteropatier är kopplade till förändringar i tarmfloran och att även sjukdomstillstånd utanför magtarmkanalen, såsom autoimmuna sjukdomar, kan ha koppling till en förändrad mikrobiota då den samspelar med immunförsvaret. Tarmens mikrobiota är viktig för hundens hälsa eftersom den bland annat hjälper till vid matsmältning och metabolism av föda och stimulerar utvecklingen av immunförsvaret

I tarmväggarna sitter det immunceller som samarbetar med bakterierna. Här är det otroligt viktigt att de goda bakterierna är i överläge” De onda bakterierna hakar fast i receptorna och det bildas inflammationer och immunförsvaret blir sämre. Har hunden fler goda bakterier så hindras de onda bakterierna att få fäste. Det gör det ännu viktigare att förse de goda bakterierna med ”rätt mat” och tillskott som gynnar de goda bakterierna.

Skillnaden mellan probiotika och prebiotika

Det är alltså oerhört viktigt att gynna de goda bakterierna. Det bör man göra med prebiotika – oftast fibrer, psylliumfrön. Vad som också är lämpligt är att hitta sätt som även ser till att de onda bakterierna inte kan fästa sig på tarmslemhinnan. Grönläppad Mussla (bland annat i Aktiv Mun&Mage) stärker slemhinnan i magen och ser bland annat till att de onda bakterierna inte kan skada eller skapa inflammationer.

Sedan har vi probiotika som är en direkt tillförsel av tarmbakterier som också rekommenderas för att stärka immunförsvaret och balansen i tarmen. När probiotika tillförs ökar antalet bifidobakterier och lactobaciller (mjölksyraabakterier) .

Aktiv Mun och Mage innehåller tex Spirulina som tillhör släktet blågröna alger med hög biotillgänglighet då Spirulinans cellväggar består av tunna mukopolysackarider istället för svårsmält cellulosa. Spirulina stärker immunförsvaret, verkar inflammationshämmande, skyddar kroppens celler, är mycket proteinrik samt skyddar mot oxidativ stress.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen