Sök
Stäng denna sökruta.
Människa och hund på berg

Ont i leder när det är kallt ute

Dela inlägget

Vad beror stela och ömma leder på?

Stela och ömma leder som kan bero på artros, reumatism och ledförslitning blir oftast värre när vintertiden är här med snö, kyla och kalla vindar.

Smärtar och ledvärk som innebär att lederna blir stela är det en inflammation och oftast blir det värre när man blir kall. Värme tex. en varm vetekudde lindrar oftast den värsta smärtan och de stela lederna kommer igång och mjukas upp snabbare. I ett fåtal fall kan faktiskt kyla på stället som är stelt fungera bäst. Influensa och förkylning kan också leda till ledvärk så är det också skönt med värme.

Att leva med smärta och värk påverkar dig mycket psykiskt vilket påverkar din omgivning och din livskvalitet.

Så innan du går ut så se till att ha en varm yllefilt liggande framme på soffan och en vetekudde väntande i mikron. Finns att köpa i välsorterade Apotek, Hälsofack eller andra Må bra butiker ex. Life Hälsokraft, Kronansapotek.

Ledsmärta och träning

Värk i lederna

Ledvärk och bindväven är oftast förknippat med en funktionsnedsättning och en påverkan i vardagen.

Oftast blir det en försämring och man får mer och mer ont och lederna blir stela vilket påverkar vardagen. Råa, gråa och isande kalla dagar (vilket kan bli många om man bestämmer sig för att välja) så undviker man att gå ut och gå sin promenad för kylan gör att det blir värre. Rör man sig inte blir ledvärken värre och så vidare så är man inne i en ond spiral. Trots att fler och fler svenskar lider av reumatism och ledvärk så har man inte hittat något botemedel.

Utan det bästa receptet är motion så här får du tips från reumatikerförbundet och smärtan efter fysisk aktivitet är i sig inte farlig och gör inte sjukdomen värre, bara den är acceptabel och går tillbaks till ursprungsnivån efter 24 timmar.

Utöver träning och läkemedel så finns det flera kosttillskott som kan vara till stor hjälp.

LÄS MER: Reumatikerförbundet

 

Rulla till toppen