Sök
Stäng denna sökruta.
Träning kvinnor_high five

Aminosyran Arginin för starka muskler och livslust

Dela inlägget

Visste du att en enkel aminosyra kan hjälpa dig att bygga starkare muskler och öka din sexlust? Arginin, som är en av kroppens naturliga byggstenar, har visat sig ha många positiva effekter på hälsan, inklusive ökad muskelmassa, förbättrad uthållighet och bättre cirkulation. Låt oss utforska hur arginin fungerar och hur det kan hjälpa dig att uppnå dina hälsomål.

Aminosyror finns i protein och brukar kallas kroppens byggstenar. Totalt finns ett 20-tal aminosyror som människokroppen är beroende av för att fungera som den ska.

Vad är aminosyror?

Aminosyror utgör byggstenarna i proteiner, vilka i sin tur är nödvändiga för en mängd olika biologiska funktioner i kroppen. De aminosyror som kroppen kan producera på egen hand kallas icke-essentiella aminosyror, medan de som kroppen inte kan producera själv kallas essentiella aminosyror. De essentiella aminosyrorna måste tillföras via kosten för att kroppen ska kunna fungera optimalt.

Fisk på macka_tallrik

Aminosyror finns i kosten

För att få i sig tillräckligt med aminosyror och därmed bygga upp en hälsosam kropp, är det viktigt att inkludera en variation av proteinrika livsmedel i kosten. Fisk, kött, ägg och mejeriprodukter är exempel på livsmedel som är höga i protein och innehåller alla essentiella aminosyror. Baljväxter som bönor, linser och kikärtor är också bra proteinkällor och är speciellt viktiga för veganer och vegetarianer som utesluter kött från sin kost.

Det är dock inte bara proteinrika livsmedel som innehåller aminosyror. Vissa grönsaker och frukter, såsom spenat, broccoli, quinoa och avokado, innehåller också en betydande mängd aminosyror. Nötter, särskilt mandlar, och frön, som exempelvis pumpafrön och solrosfrön, är också rika på aminosyror och kan lätt inkluderas som en del av en hälsosam kost.

En balanserad kost är nyckeln till framgång 

För att kroppen ska få tillräckligt med aminosyror är det viktigt att äta en balanserad och varierad kost. Genom att inkludera en variation av proteinrika livsmedel och grönsaker och frukter i kosten kan man säkerställa att kroppen får tillräckligt med aminosyror för att fungera optimalt.

Man och kvinna tränar utomhus

Fem fördelar med arginin

1. Förbättrar blodflödet och ökar uthålligheten vid träning

Arginin kan öka produktionen av kväveoxid, vilket i sin tur utvidgar blodkärlen och ökar blodflödet. Detta kan vara fördelaktigt för personer med hjärtproblem eller högt blodtryck. 

Arginin kan hjälpa till att öka muskelmassan och uthålligheten vid träning. Detta beror på att ett ökat blodflöde ger mer syre och näringsämnen till musklerna. Arginin kan också bidra till att minska muskelskador och inflammation som kan uppstå under träning.

2. Viktigt för muskeltillväxt och hjärt- och kärlhälsa

Aminosyrorna har skilda egenskaper och fyller olika funktioner. Ett exempel är arginin som är nödvändigt för muskeltillväxt. Arginin fyller också en viktig funktion för hjärt- och kärlhälsa då den ökar frisättningen av kväveoxid som bland annat vidgar kärlen och hjälper till att öka blodcirkulationen, något som även kan bidra till ökad prestation och förbättrat blodflöde till kroppens muskler.

3. Ökar produktionen av tillväxthormon

Arginin kan öka produktionen av tillväxthormon, som är viktigt för att bygga och reparera muskelvävnad, öka benmassa och förbättra kroppens ämnesomsättning. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för äldre personer som har svårt att bygga muskler och upprätthålla en hälsosam vikt.

4. Ökar immuniteten

Arginin kan också hjälpa till att öka immuniteten genom att öka produktionen av vita blodkroppar, vilket är en viktig del av kroppens försvar mot infektioner. Arginin kan också hjälpa till att minska inflammation i kroppen, vilket kan bidra till att förbättra den övergripande hälsan.

5. Ökar sexlusten

Då arginin bidrar till ett ökat blodflöde anses det även kunna bidra till ökad sexlust hos både män och kvinnor och är en populär ingrediens i naturliga medel avsedda för det ändamålet. Även om arginin har många hälsofördelar bör tillskott och överdrivet intag av argininrika livsmedel som nötter, ost och vissa sorters kött undvikas av dem som lider av herpes då arginin kan trigga och förvärra utbrott. Tillskott ska även undvikas av gravida och ammande.

GLYC Active kosttillskott

Arginin i kosttillskott

Arginin finns i det mesta av den mat vi äter och även om det är ovanligt kan brist leda till övervikt, impotens och förtidigt åldrande. En fördel med tillskott är att det ger ett snabbare och mer effektivt upptag och kan därför vara bra, bland annat för de som tränar mycket och vill förbättra sin uthållighet, men även när vi börjar bli äldre och vill behålla god muskeltonus.

Kosttillskottet GLYC Active innehåller L-Arginin som är en aminosyra lämplig för personer som tränar. Tillskottet innehåller även växtextraktet Boswellia serrata, som har en fördelaktig roll vid ökad ansträngning av skelett, muskler och ligament. Dessutom innehåller GLYC Active gurkmeja som bidrar till att upprätthålla och stödja ledernas flexibilitet samt vitamin K2 bidrar till att bibehålla en normal benstomme.

Visste du att arginin …

… gynnar god kärlhälsa genom att bidra till att rena blodkärlen från plack?
… anses stimulera sexlusten?
… brist kan bidra till muskelatrofi och förtidigt åldrande?
… i överdrivet intag i kost och tillskott ska undvikas av de med herpes simplex?
… är en essentiell aminosyra och behöver tillföras genom kosten?

Frågor och svar

Vanliga frågor

Vad gör arginin?

Arginin är en aminosyra som spelar en viktig roll för kroppens produktion av kväveoxid, vilket är en molekyl som bidrar till att vidga blodkärlen och förbättra blodcirkulationen. Arginin används också av kroppen för att bygga muskler och förbättra immunförsvaret.

Varför äta arginin?

Att äta arginin kan ge flera hälsofördelar, som att förbättra blodcirkulationen, stärka immunförsvaret, främja muskeltillväxt och öka uthålligheten. Det kan också ha positiv effekt på hjärt-kärlhälsa, sexuell funktion och förbättra sårläkning.

Vilka livsmedel innehåller arginin?

Arginin finns i proteinrika livsmedel som nötter, frön, kött, fisk, mejeriprodukter, baljväxter och ägg. Vissa grönsaker och frukter, som spenat och kiwi, innehåller också små mängder arginin.

Är arginin farligt?

Arginin anses vara en säker aminosyra att konsumera. Men som med alla kosttillskott, är det viktigt att följa doseringsanvisningar och rådfråga en läkare innan man börjar ta arginin, speciellt om man lider av någon hälsoproblem eller tar mediciner.

Hur påverkar arginin kroppen?

Arginin kan påverka kroppen på flera sätt, såsom att förbättra blodcirkulationen, främja muskeltillväxt, öka uthålligheten, stärka immunförsvaret, förbättra hjärt- och kärlhälsa och sexuell funktion, samt påskynda sårläkning.

Hur mycket arginin per dag?

Den rekommenderade dosen av arginin varierar beroende på personens ålder, kön och hälsotillstånd. Generellt anses 3-6 gram per dag vara en säker och effektiv dos för vuxna. Det är viktigt att följa doseringsanvisningar och rådfråga en läkare innan man börjar ta arginin som kosttillskott.

Kan arginin trigga herpesutbrott?

Det finns viss forskning som tyder på att hög konsumtion av arginin kan trigga och förvärra utbrott hos de som smittats med herpes simplex virus. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen