Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Vår mage och tarmsystem är en otroligt komplex apparat och de flesta av oss har i olika former känt av problem med ont i magen under sin livstid.

Det är inte ovanligt att din kosthållning är boven i dramat så du får testa dig fram för att hitta vägen till det som passar just din kropp bäst. Senare forskning visar på att vår tarmflora inte bara hjälper oss att bryta ner maten och utvinna näring utan den samspelar också med vår hjärna, vårt känsloliv och immunförsvar. Det är alltså viktigt med BALANS.

Här kan du läsa mer om hur mage och immunförsvar är kopplat.

Magsäcken består av glatta muskler som knådar, förbereder och blandar maten med magsaft inför resan genom tarmarna. Normalt tar det ca 4 timmar för maten att passera genom magsäcken. Tunntarmen är 3–4 meter lång och det är där som proteiner, fett och kolhydrater bryts ner med hjälp av bukspottskörteln och gallblåsan för att näringen ska kunna sugas upp genom tarmväggen. Därefter transporteras resterna till den en meter långa tjocktarmen som är hemvist för vår livsviktiga tarmflora.

Det kan låta osannolikt men din tarmflora består faktiskt av över 100 billioner bakterieceller som väger ca 1,5 kg. Här absorberas vattnet samt alla salter och mineraler. Processen pågår vanligtvis 24–48 tim. Sista anhalten är ändtarmen och där transporteras dom osmältbara resterna ut.

Läs mer: https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/matsmaltningsorganen/