Sök
Stäng denna sökruta.
halsotrender 2020

Hälsotrender 2020 och hjälpen att fullfölja dina mål

Dela inlägget

Varje år uppstår nya hälsotrender med förslag på motion, viktnedgång, bättre sömn, stresstålighet eller grön mat som toppar medias rubriker.  Många börjar med något program men nästan lika många slutar efter ett tag och innan det fått någon större effekt.

Träningens effekt på studier

Nedan kommer ett förslag på att förbättra just viljan och förmågan att fortsätta och att inte ge upp när det tar emot

Med andra ord, det är viljan och envisheten man skall försöka förbättra för att din valda hälsotrend skall ge effekt. Motion och grön mat är bra men man måste orka med att fullfölja också.  Men det finns hjälp att få

Lite fakta om proteiner och signalsubstanser!

Proteiner är kroppens byggstenar som byggs upp av 22 olika aminosyror.

Vissa av dessa aminosyror (9 st) kan kroppen inte tillverka själv (de kallas essentiella) utan de måste tillföras via proteinrik mat. Aminosyrorna har många olika funktioner i kroppen.

En del bygger främst upp kroppens muskler tex L-­glutamin.  Andra påverkar tex immunförsvar tillverkar andra viktiga substanser eller påverkar det psykiska hälsotillståndet. En sådan är Tryptofan som är en essentiell aminosyra och hjälper att minska ångest, verkar lugnande och främjar sömnkvalitet osv. Tryptofan är i Sverige och i de flesta länder klassificerat som läkemedel.

I Sverige kan man försöka prata med sin läkare för att få honom att skriva ut tryptofan på recept. Tryptofan finns i låga koncentrationer i proteinrika livsmedel som ägg, soja, kött och mjölkprodukter.  Från Tryptofan bildas signalsubstansen serotonin. Bland annat depression anses bero på en störd balans i serotoninsystemet. Det finns idag många olika läkemedel som på konstgjord väg höjer halterna av serotonin i hjärnan, och i många fall lindras depressionen genom att balansen normaliseras.

Öka intaget av saffran och födoämnen rika på tryptofan

Det går även att öka intaget av de födoämnen som är rika på tryptofan såsom kalkon, valnötter, bananer och kött och vällagrad ost. En del örter framför allt saffran har också visat sig höja halterna av serotonin i hjärnan. Men det finns också andra naturliga ämnen med liknande effekt. Karotenoider är pigmentämnen som ansvarar för röd, orange, gul och grön färg i frukt och grönsaker. Det finns cirka 600 karotenoider.

En del innehåller lepticrosalider – en underklass av alla olika typer av karotenoider – som kliniskt har visat sig förbättra den psykologiska balansen, trötthet och hjälpa individer att känna sig vilade och uppdaterade när de vaknar men också under dagen.

Dessa föreningar har en effekt på den psykologiska balansen men ökar också kroppens nivåer av serotonin som bla reglerar humör och sömn. Det inducerar också den nöjda känslan efter att ha ätit en måltid eller fullföljt ett åliggande

GLYC – ett tillskott med saffran för en positiv sinnesstämning

En positiv vardag. Stressad, obalanserad och med sömnproblem. GLYC serien är produkter med fokus på lycka, balans och sömn där huvudingrediensen består av exklusivt saffransextrakt.

LÄS MER: Naturlig väg ur nedstämdhet (extern länk)

För ca 5 år sedan introducerade Octean en urgammal 1000-årig österländsk saffranmedicin i  Sverige. GLYC POSITIV MOOD. Målsättningen var att erbjuda ett naturligt alternativ till antidepressiva läkemedel som dessvärre också ofta ger användaren olika biverkningar.  GLYC Positive Sleep är en unik sömnbevarande egenvårdsprodukt framtagen till dig som tar lång tid på dig att somna, sover oroligt och vaknar lätt eller som har svårt att komma in i djupsömn. GLYC Positive Sleep är även till dig som ofta känner dig trött och på dåligt humör när du vaknar. Alla produkter i GLYC-serien är biverkningsfria och du kan börja och sluta när du vill, inga efterverkningar

Idag är GLYC ett mycket välkänt och använt medel i Sverige på Apotek och hälsokosthandeln och finns också i en variant  GLYC Positive Sleep till personer som har svårt att somna och som också förbättrar kvaliteten av naturlig sömn.  Man vaknar mer utvilad. GLYC Positive Sleep innehåller förutom saffran också sömntuta (Melissa officinalis) och kalifornisk vallmo (Escholcia officinalis). Godkända indikationer FÖRBÄTTRAR KVALITETEN AV NATURLIG SÖMN , LUGN OCH AVSLAPPNING och POSITIV SINNESSTÄMNING.

Godkända indikationer för GLYC är känslomässig balans, positiv sinnesstämning och att minska trötthet och utmattning.

Men under åren har många användare berättat för oss om en annan användning för GLYC.  Nämligen att de fick en annan TÅGA I KROPPEN, VILLE OCH ORKADE MER i det dagliga livet OCH INTE GAV UPP när de fick motstånd.

Detta fick oss att tänka på hur man själv har det. Man får olika möjligheter nästan dagligen och säger  – det verka spännande det gör vi. Ofta prövar vi men sedan rinner allt ut i sanden. Man orkar inte – ger upp. Det kan vara kursen i spanska, gympa 2 ggr i veckan eller att få med barnen på något för dom spännande.

LÄS MER: Läkeörten saffran (naturbiblioteket extern länk)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen