Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Brosket i lederna fungerar som en slags stötdämpare men i samband med artros störs balansen och nedbrytningen av broskvävnaden ökar utan att det bildas något nytt. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor och förekomsten av artros ökar med stigande ålder. Ärftlighet är en annan påverkande faktor. Den kan även drabba yngre personer som tränar väldigt intensivt eller har ett tungt fysiskt arbete. Världshälsoorganisationen (WHO) har konstaterat att artros är en av de tio sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda.

Varma, stela och trötta leder kan vara tecken på kraftig inflammation som kan förekomma i samband med artros och dom flesta upplever att symptomen är värst på morgonen. I ett senare stadie kan du även drabbas av värk och smärta på natten eller när du vilar dig, särskilt om du lider av höftartros. Mest hör man talas om artros i fingrar, tår, höfter och knän men man kan faktiskt få artros i alla kroppens leder där det finns brosk. I brosket är det ledvätskan som står för näringstillförseln så det är viktigt att röra på sig.

Vid artros eller reumatism kan kosttillskott, medicinering och sjukgymnastik lindra och i vissa fall till och med upphäva sjukdomen. Som vid alla typer av ledvärk gäller det att röra på sig. Många av övningarna går ut på att försiktigt stretcha ut de leder som dragit ihop sig men övningarna ska utföras varsamt så du felbelastar dom. Operation kan vara bra när det inte finns något alternativ men är ett stort ingrepp och man återfår inte full funktion i leden.

https://kurera.se/musselolja-hjalpte-vid-artros/