Sök
Stäng denna sökruta.
k2 starka ben

Vitamin K2 – för starka ben

Dela inlägget

K-vitamin hör vi kanske inte så ofta talas om, men det är ett viktigt vitamin för såväl starka ben och tänder som god hjärt- och kärlhälsa. Till exempel har man i  en studie kunnat se att tillskott av vitamin K2 förbättrade artärstyvheten.

Både K1 och K2 har varit kända sedan 1930-talet. K1 finns i grönsaker som broccoli, spenat, sallad och kål medan K2, eller menakinon som det kallas, bildas av bakterier i mag-tarmkanalen. K2 finns företrädesvis i animaliska livsmedel som kött, ägg och mejeriprodukter, men även i inälvsmat som lever och njure. Höga halter kan även finnas i alger och fermenterade livsmedel som exempelvis natto som görs av jästa sojabönor.

benstyrka k2

Det benuppbyggande mineralet

K-vitamin är kanske främst känt för att det bidrar till normal blodlevring. Men det är framför allt K1, K2 har flera andra viktiga funktioner. Det bidrar till exempel till att stärka benstomme och skelett, genom att hämma nedbrytningen och stimulera bildandet av ny benmassa. Detta sker bland annat tillsammans med vitamin A och D som styr kalcium – det benuppbyggande mineralet – dit det ska. Den funktionen kan även hjälpa till att hålla kalcium borta från blodkärlen och bidra till god hjärt-kärlhälsa genom att det förebygger och motverkar åderförkalkning  – huvudorsaken till hjärtattack.

Det har visat sig att låga K-vitaminnivåer hos äldre förknippas med ökad risk att utveckla rörelsenedsättning. I en studie löpte de med låga nivåer nästan dubbelt så stor risk jämfört med de som hade tillräckliga nivåer.

En kost rik på K-vitamin är dock inte någon garanti för att vi får i oss vitaminet i tillräckliga mängder. Allt K-vitamin bearbetas av levern och leverfunktionen kan påverkas av många olika faktorer, tillskott kan därför vara lämpligt.

Nyfiken på kosttillskott med K2, läs om GLYC Active här

Visste du att…

… äta livsmedel rika K2 kan motverka karies och andra tandproblem?

… K-vitamin bidrar till att motverka benskörhet?

… levern påverkar vår förmåga att ha en god K-vitaminstatus?

… det inte finns något rekommenderat dagligt intag av K-vitamin?

 

Studier

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25694037

https://academic.oup.com/biomedgerontology/advance-article/doi/10.1093/gerona/glz108/5485918

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Rulla till toppen