Glad kvinna utan vårdepression

Vårdeppig – så här får du hjälp!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Därför blir du deprimerad under våren?

Ju mer norrut och söderut på jordklotet desto mer ökar den sk. årstidsbundna depressionen. Det beror på att vi människor reagerar på ljus och mörkrets olika längd mellan årstiderna.  Däremot vet man inte varför vissa av oss reagerar mer än andra. En teori är att det kan ha med vårt sömnhormon melatonin  att göra, som faktiskt styr vår dygnsrytm. Det finns även en signalsubstans som heter serotonin som påverkar vårt humör och välbefinnande. Även D-vitamin kan ha betydelse.

deppig

Är du vårdeppig & vad kan du göra åt det?


En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier: 

  • Depressionen/nedstämdheten skall återkomma ungefär vid samma tid på året under minst två år.
  • Depressionen/nedstämdheten ska försvinna efter ett tag
  • Depressionen skall ha uppstått fler gånger än andra typer av depressioner
  • Symtomen skall pågå i minst 2 veckor.

Vad är symtomen på vårdepression/årstidsbunden depression?

Vid en depression eller nedstämdhet har du en känsla av vara ledsen och mer känslomässig obalanserad/avtrubbad. Du känner att du befinner dig i en negativ sinnesstämning och spiral. Typiska symtom vid depression och nedstämdhet kan vara;

  1. Ofta extrem trötthet, oavsett hur mycket du sover
  2. Svårt att fokusera och koncentrera dig
  3. Är ofta sugen på godis/kolhydrater
  4. Återkommande infektioner, lägre immunförsvar, tex förkylning, munsår

5 tips du kan göra själv för att må bättre och bli gladare under våren!

springa milen
Dagsljuset är otroligt viktigt

1. Frisk luft & motion

Nummer ett som gäller nästan allt är att gå ut och motionera och få frisk luft. Det är vikitgt att vara mycket utomhus. Genom dagsljuset så regleras din dygnsrytm, så att du kan bli trött på kvällen

stress kvinna
Stess skapar oro

2. Stressa ner

Stress är som alltid så är stress en stor bov. Du oroar dig som i sin tur ger mer negativa tankar och som i sin tur gör dig mer ofokuserad och mer stressad. Försök att dra ner på alla måsten och strukturera upp din dag och vecka.

meditera andas
Meditatin lugnar ner pulsen och stresshormon

3. Andning - Meditation

Meditera. Det kan låta pretentiöst med ordet meditation, men det betyder egentligen bara att du några gånger per dag, skall försöka stanna upp, blunda och bara andas i någon eller några minuter. Det lugnar ner sinnet och ger dig bättre balans.

alkhol
Alkohol gör oss ofta mer nedstämda

4. Alkohol

Ytterligare en  bov som påverkar oss negativt. Alkohol kan göra att depressionen både förlängs eller fördjupas. Alkohol har också förmågan att orsaka störningar i sömnen.

5. Naturliga, biverkningsfria tillskott

Det finns flera olika tillskott som man prova och som har klinisk dokumentatin.  Saframyl Positive Mood, är ett stämningshöjande tillskott som heter som du skall försöka ta redan några veckor innan du brukar komma in i din negativa spiral och din nedstämdhet.  Saframyl Positive Mood innehåller ett saffranextraktet hindrar de hjärnceller som producerat serotonin från att suga upp fritt serotonin och på så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan. Detta kan bidra till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning.  Saframyl Positive Mood är skapad för dig som är nedstämd, trött och behöver extra energi.  

saframyl positive mood
Fördel – du kan börja och sluta närsomhelst utan problem

Fördelen är att den endast innehåller naturliga innehållsämnen. Du kan sluta och börja när du vill utan biverkningar samt att du inte känner dig ”tung” i huvudet när du tar den. Det är en unik produkt som även kan ges till ungdomar. Den kan tas som en kortare kur på 14-30 dagar men även längre vid behov. Det är endast en kapsel som man tar varje morgon.

Har du även stora problem att sova eller vaknar oroligt på natten, kan man även prova Saframyl Positive Sleep som förutom det exklusiva saffranet bland annat innehåller Melissa och sömntuta för att ge en jämn och fin sömn.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top