saffran

Saffran – en krydda för hjärnan

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Saffran är en fantastiskt krydda – den ger lussebullarna sin gyllene färg och bara en liten gnutta räcker för att förgylla fisksoppan. Förutom att den smakar gott och sätter piff på vår matlagning, har saffran även andra eftertraktansvärda egenskaper.

fisksoppa

Kryddan framställs av torkade pistillmärken från saffranskrokusen, som främst odlas i Afghanistan och Iran, men även på ett par platser i Sverige. Saffran kan ha positiv inverkan på vårt humör. Redan Carl von Linné noterade att saffran “muntrar sinnet”.

Den exklusiva kryddan består av mer än 150 doft- och aromämnen och har länge använts inom traditionell persisk medicin för att lindra oro, nedstämdhet och depression. Saffran innehåller dessutom ett ämne som visat sig kunna skydda våra hjärnceller. Saffran kan användas såväl i förebyggande syfte, genom dess allmänt positiva inverkan på vårt välmående, men även den som redan känner sig nedstämd kan få en förhållandevis snabb effekt.

Men det är inte dessa förträffliga egenskaper som gör saffran till världens dyraste krydda. Det går nämligen åt nästan 150 000 hela blommor, som skördas för hand, för att få ihop ett kilo torkad saffran. För att få ”medicinsk” effekt krävs att man äter många lussebullar. Därför kan det vara bra att istället testa kosttillskott med saffran om man tampas med nedstämdhet och känner att man skulle vilja prova att komma till rätta med det på naturlig väg, innan man tar till antidepressiv medicin. Vid mild eller medelsvår depression kan det räcka långt.

saffran saframyl

Saffran är skonsamt och fritt från biverkningar, det har dessutom andra hälsofördelar. Det är en kraftfull antioxidant och kan hjälpa till att lindra PMS, men också bidra till viktminskning genom att det reducerar aptiten. Dessutom sägs det ha en afrodisisk verkan och ge bättre sexlust. Men ett varningens ord, saffran ska intas med försiktighet, det är nämligen giftigt vid höga doser.

Visste du att …

… det finns svenska saffransodlingar på Gotland och i Skåne.

… saffranskrokusens latinska namn är crocus sativus L.

… saffran skördas för hand.

…saffran kan bidra till ökad sexlust.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top