I januari åker lussekatterna ut ur butikerna för att ersättas med semlor. Men saffranets gyllene dagar behöver inte vara över – varför inte slå ihop det bästa av två världar och baka dina egna saffranssemlor? Vi har receptet!

Vill du ha mer glädje i vardagen? Inte bara blir du glad av en semla! Likaså är saffran en viktig ingrediens för lycka. För visste du att saffran kan bidra till en positiv sinnesstämning?

Semmelwrap, semmeltårta och minisemlor – det har dykt upp en hel del semmeltrender de senaste åren! Nu har även saffranssemlor intagit semmellistan. Så varför inte baka dina egna? Saframyl har receptet på riktigt goda saffranssemlor! Bilden har vi lånat från Hannas Bageri, som är en riktig hejare på att baka med saffran!

Du behöver:
25 g jäst (för söta degar)
50 g svenskt Smör
2,5 dl mjölk
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl kvarg
2 krm salt
1 tsk kardemumma
0,5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 vispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
florsocker

Gör så här:
Smula jäst i en bunke och smält smör på spisen. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll mjölk- och smörblandningen över jästen. Tillsätt saffran, kvarg, salt, kardemumma, socker och mjöl (men spara 1 dl till utbakningen). Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk i en halvtimme.
Ta upp degen på en mjölad bänk och baka ut runda släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare en halvtimme.
Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter. Låt därefter svalna på galler.

Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur så bullarna får en liten grop. Blanda den urgröpta degen med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa därefter grädden och klicka/spritsa på bullarna. Lägg på locken och garnera med siktat florsocker. KLART! Vi önskar dig en riktigt glädjefylld fika!

Mer rolig läsning om saffran:
7 fantastiska hälsofördelar med att äta saffran
Därför blir du glad av att äta en lussekatt i dag