nypon vart nordiska superbar

Nypon – vårt nordiska superbär

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

C-vitamin är viktigt för så många processer i kroppen att det är svårt att räkna upp dem alla – därom råder inga tvivel. Frågan är snarare vilken källa som är den bästa. Här uppe i norr (men kan även tilläggas även i Chile) )har vi en av de hälsosammaste källorna till C-vitamin växandes vilt i vår natur, nämligen nyponet – ett riktigt superbär. Det sägs att två deciliter färska nypon innehåller lika mycket C-vitamin som ett kilo citroner (ca 10 st). I nyponet finns C-vitamin i sin naturliga form och samverkar med andra näringsämnens som bland annat järn och magnesium vilket bildar en synergieffekt och gör det lättare för kroppen att känna igen och därmed tillgodogöra sig.

Utöver C-vitamin innehåller nypon även kraftfulla fytokemikalier och andra antioxidanter som betakaroten, samt bland annat vitaminerna A, B2, järn, kalium och magnesiumv.

Nypon har länge använts som tillskott till hästar och hundar

Torkade nypon har länge använts som tillskott till hästar för att de ska bibehålla sin rörlighet. Det används även traditionellt för att lindra ledvärk och artros hos oss människor, då det anses ha en antiinflammatorisk och smärtstillande verkan. Främst sägs det vara så kallade galaktolipider som har en antiinflammatorisk effekt och gör att värken lindras, det behövs dock mer forskning för att kunna veta exakt vad det är som gör att det har en så positiv inverkan på ledhälsan.

nypon hund häst manniska

Särskilt gynnsamt vid artros och skador

C-vitaminet i frukten bidrar dessutom till bildningen av nytt kollagen, något som gör nyponet särskilt gynnsamt vid artros och förslitningsskador. Men även hår, hud och naglar mår bra av nypon, då det rent allmänt bidrar till att styrka bindväven. Betakarotenet gynnar även pigmenteringen och det sägs att nypon ger huden mer spänst och lyster.

Förr användes nypon inom folkmedicinen för att motverka skörbjugg, som uppstår vid C-vitaminbrist och nypon har länge uppskattats för sina hälsobringande egenskaper.


Visste du det här om nypon

  • Nypon – innehåller mer  C-vitamin än andra frukter och bär
  • Den är perfekt att göra te eller sylt på
  • Du måste äta 10 st citroner för att nå upp till lika mycket
    c-vitamin som två dl nypon.
  • Nypon innehåller också magnesium
  • Nypon är kända för att lindra artros och ledvärk genom sin antiinflammatoriska och smärtstillande verkan
  • Nypon till djur finns i fodertillskotten Aktiv Nypon och Atkiv Energy.
  • Högkoncentrerad nypon extrakt vid ledproblem och ledvärk finns i kosttillskotten GLYC Boost där det även gränläppad mussla, gurkmeja, zink och c-vitamin ingår för att en komplett led-produkt.
nypon i hand

Köp GLYC BOOST med nypon, gurkmeja och grönläppad mussla för stela leder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top