biverkningar lakemedel

Mer än hälften drabbas av läkemedelsbiverkningar

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp
Media rapporterar dagligen om brist på sjukvårdspersonal, köer, korridorvård osv. En nyligen publicerad avhandling av Apotekaren Hanna Gyllensten vid Sahlgrenskas akademi visar att upp till varannan patient dessutom drabbas av läkemedelsrelaterade biverkningar.
Detta drabbar givetvis främst den enskilde patienten men också sjukvårdens resurser i stort med en extra kostnad på upp till 19 miljarder om året. Enligt en expertpanel av läkare drabbas hela 50-60 % av alla patienter som får vård i Sverige av någon form av biverkan av sin medicin. apotekare I Sverige användes inom den offentliga sjukvården i princip bara Läkemedel. Läkemedelsverket har ansvar för att kontrollera tillverkarnas uppgifter om läkemedlets effekt och risk för biverkningar, samt bestämmer om läkemedlet ska vara receptbelagt eller receptfritt. Det är Läkaren som beslutar om vilket läkemedel som skall användas. Det finns andra länder och system där läkaren enbart ställer diagnos och apotekaren beslutar om vilket Läkemedel eller annan produkt patienten skall ta. Från 1 juli förra året finns nu i vårt grannland Danmark en ny lagstiftning som liknar den som används i England. Den tillåter farmaceuter att förlänga recept för vissa läkemedel. Det gäller p-piller, läkemedel mot astma- och KOL, blodtrycksmediciner, blodfettsbehandling (statiner), adrenalinspruta vid allergi, insulin vid diabetes, bisfosfanater vid benskörhet, och vissa kortisonkrämer vid eksem.
Tidningen Läkemedelsvärden skriver i en debattartikel ”I stora delar av Europa ses farmaceuten som en viktig resurs i vårdkedjan. Man anser, på ett annat sätt än i Sverige, att apotekaren är en viktig och nödvändig resurs för att avlasta sjukvården, särskilt i en alltmer belastad primärvård”.
En sådan förändring i Sverige skulle kunna frigöra både ekonomiska och personella resurser inom sjukvården och förhoppningsvis minska läkemedelsrelaterad sjuklighet för den enskilde patienten. Andra artiklar som kan vara av intresse läs här: Välmående 2020

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top