boswellia seratta for inflammation leder

Helig kåda lindrar smärta och inflammation

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Boswellia serrata tillhör den örtmedicinska traditionen och har en lång historia av att användas i medicinskt syfte, bland annat inom den mångtusenåriga indiska läkekonsten ayurveda. Boswellia serrata utvinns ur kådan från ökenträdet med samma namn. Kådan som även används som rökelse – då kallad frankincense – sägs vara samma sorts kåda som de tre vise männen skänkte i gåva vid Jesu födelse.

Lindra svullnad och är naturligt antiinflammatorisk

Inom ayurvedan har Boswellia traditionellt använts för att lindra smärta och är i likhet med gurkmeja naturligt antiinflammatorisk, vilket gör att den bidrar till ökad flexibilitet i lederna. Boswellia anses också lindra svullnad orsakad av dålig cirkulation.

Främst har Boswellia använts för smärtlindring vid artros och ledgångsreumatism. Men forskning har visat positiv effekt även på artrit och astma samt vid andra typer av besvär som exempelvis inflammatorisk mag- och tarmsjukdom. Boswellia anses även skydda levern och allmänt bidra till att lugna slemhinnorna i mage och tarm, samtidigt som matsmältningen gynnas. Dessutom sägs Boswellia kunna lindra depression.

Vid ledsmärta är det lämpligt att bygga upp brosk

Vid kronisk låggradig inflammation, som är inblandad i de flesta fall med ledsmärta, är det istället mer lämpligt att satsa på att bygga upp brosk, smörja ledkapslarna och tillföra antioxidanter så att kroppen får de verktyg den behöver och förhoppningsvis på så sätt undvika att smärta uppstår överhuvudtaget och om det ändå skulle göra det – då kan man ta smärtstillande utan att det ställer till några större problem.

Många smärtstillande läkemedel på marknaden dämpar också inflammation och även om kronisk låggradig inflammation inte är något som är bra att gå omkring med, är akut inflammation en process som behövs för läkning, varför det inte är önskvärt att dämpa den.

Läs om GLYC Active

 

Synergieffekter när Boswellia kombineras med andra naturliga ämnen

Även om Boswellia serrata kan intas ensamt är det en fördel att ta tillsammans med kompletterande ämnen som exempelvis gurkmeja, grönläppad mussla,  och C-vitamin för extra gynnsam effekt. Då de gemensamt angriper problemen vid exempelvis artros och bidrar till att minska besvären.

Forskning visar på att Boswellia delvis verkar genom att hindra att vissa inflammationsbildande molekyler, så kallade leukotriener, bildas i kroppen. Det här kan vara en förklaring till dess gynnsamma effekt vid bland annat astma. Men även andra studier har börjat ge de ayurvediska läkarna rätt genom att de styrker boswellians effekt vid artros och inflammation.

 

Visste du att…

  • Idag finns det kosttillskott som innehåller Boswellia Serrata som med fördel kan användas för att bibehålla en god ledhälsa. En stor fördel kan också vara att ta ett kombinationspreparat som innehåller flera aktiva ingredienser med olika positiva egenskaper.
  • När man kombinerar olika naturliga ingredienser kan det ge en synergieffekt, det vill säga att de olika ingredienserna förstärker varandras effekter. Svartpeppar tex ser till att upptaget förbättras.
  • Ett svenskt varumärke vid namn GLYC  har tagit tillvara på just dessa synergieffekter. GLYC Boost och GLYC Active är två av dessa produkter som effektivt kombinerat de mest väldokumenterade ingredienserna för att få fram en produkt som ger ett långsiktigt och hållbart resultat och som får ut maximalt av varje enskild ingrediens.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top