Zola_husky_aktivdjurvard

Det egna kroppspråket påverkar hur vi mår

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Le och du blir gladare

Om du ler fast du inte alltid känner för det så skickar det ändå en signal till hjärnan som blir mer positiv. Kroppspråket påverkar hur din hjärna ska tänka och fungera. Även nivåerna av testosteron och kortisol reagerar på ett positivt sätt.

Om du använder ett positivt och självsäkert kroppspråk så påverkar det självklart andra men det påverkar även hur du ser på dig själv och om du lyckas och blir lyckligare.  Socialpsykologen Amy Cuddy berättar mer om just detta på TED. Kroppspråket påverkar din personlighet

En studie visar att stå som stålmannen ökar testosteronnivån och minskar kortisol nivån.

Vad är kortisol

Det livsviktiga hormonet Kortisol påverkar olika delar i vår kropp inflammationer, fettmetabolismen, ämnesomsättning, immunförsvar, mentala påfrestningar.

Negativ stress medför att kortisolnivåerna inte blir rätt vilket får negativa följder som höjd blodsockerhalt  Nivåerna av detta hormon är högst på mornarna och lägst 3-5 timmar efter midnatt . Kortisol produceras i binjurarna och kan vid en ökad nivå leda till depression.

Läs mer här: Depression och stress – länken kan vara kortisolnivån en artikel av Författaren: Mikael Lehtihet, specialistläkare, Kliniken för Endokrinologi, Metabolism och Diabetes samt centrum för andrologi och sexualmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset

Vad är Testosteron

Testosteron är också ett hormon som är associerad med mannen och påverkar hans könsmognaden och manliga karaktärsdragen som större muskelmassa och djupt röstläget. Det är viktigt för både män och kvinnor då  könsdrift, muskelfunktion och skelett påverkas av testosteronnivån och vårt livsviktiga centrala nervsystem.

Testosteronbrist kan ske av många olika anledningar och kan medföra bl.a manlig infertilitet nedsatt sexuell lust och problem med morgon erektion,  typ 2 diabetes, osteoporos och njurproblem.

 

Scroll to Top