Du blir inte bara glad av den goda smaken. Saffran bidrar till fler hälsofördelar än så.

Saffran är mest känd för smaksättning i matlagning och bakverk, men visste du att den även har använts som ett antidepressivt läkemedel i traditionell persisk medicin? Carl von Linné sa att ”saffran muntrar sinnet” och EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har lämnat hälsopåstendena att saffran bidrar till att bevara känslomässig balans och en normal sinnestämning.

Att baka med saffran i juletid är för många en självklarhet. Och i flera kulturer är saffran en viktig kryddsättning i matlagningen – men i norden glömmer vi lätt bort den smakrika kryddan när vi går mot vår och sommar. Låt dig inspireras av det härliga receptet nedanför.

Saffransglass

Du behöver:
1 pkt saffran, 0.5 g
1 tsk konjak eller rom (kan ersättas emd sirap)
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
6 st äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl flytande honung

Så här gör du:
Blanda saffran med konjak eller sirap i en stor kastrull och låt stå ca 5 min. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp. Vispa äggulor, socker och honung och vispa ned i gräddblandningen.
Sjud under omrörning tills blandningen blir lite tjockflytande. Låt blandningen svalna. Ställ in i frysen och rör om i glassen var 30:e minut tills den är härligt krämig.