Det finns flera saker de flesta omedvetet gör dagligen som kan vara skadligt för hyn. Känner du igen dig?

1. Du pillar och klämmer
När du får en blema, finne eller torr fläck är det lätt att pilla. Men låt bli! Särskilt om du sitter vid datorn eller inte har tvättat händerna. Mikroskopiska mängder smuts kan nämligen göra inflammationen ännu värre. Att klämma finnar och pormaskar ger också en risk för ärr.

2. Du peelar för hårt och för ofta
Det är bra att peela bort döda hudceller – det ger ny lyster och chans för att ny frisk hud ska komma fram. Men skrubbar du för ofta hinner inte huden återhämta sig. Skrubbar du för hårt kan du rent av repa huden. Peela med varsam hand och gärna med ringfingret som oftast ger ett lättare tryck än pekfingret. En gång i veckan räcker! Vår hudterapeut rekommenderar peeling med små korn för att undvika slitage.

Läs även: Vanligaste misstagen du gör när du tvättar håret

3. Du tvättar för mycket
Övertvättning leder till torr hy, likaså för starka produkter och för varmt vatten. Använder du rengöringsprodukter både morgon och kväll? Det kan också slita på huden. Rengöringsprodukter räcker vanligtvis på kvällen, så länge du har ett rent örngott och inte har för mycket hårprodukter i håret (som kan komma åt huden).

4. Du skippar solskyddet
Solskydd på sommaren är självklart, men behövs det på vintern? Ja, hyn behöver faktiskt solskydd året runt! Sitter du exempelvis mycket vid datorn har skärmens strålar en liknande effekt på huden som solen har. Vinterns dagsljus skyddar inte heller huden från solen. Välj en dagkräm med solskydd i, för att skydda din hy året runt.

Skönhetsboosta: Kiselsyra stärker bindväven, reglerar fuktbalansen och understödjer bildandet av kollagen

5. Du tvättar inte sminkborstarna
Din sminkväska blir en riktig bakteriebomb om du inte rengör borstar och svampar regelbundet. Bakterierna kan ge både oljig och dålig hy – till och med infektioner. Rengör gärna dina sminkredskap en gång i veckan!

Fler hudtips:
Tre naturliga tips för en slätare hud
Silicea tipsar: Kiselgel är den perfekta ansiktsmasken
Vanliga orsaker till klåda i huden (och hur du lindrar besvären!)