Besväras du av att det kliar i huden? Vi har de bästa tipsen för hur du håller den mjuk, elastisk och fri från klåda!

De vanligaste orsakerna till att det kan klia i huden är att den är torr, men det kan också bero på att huden blir för varm om du ofta går i tighta kläder som inte andas. Prova tipsen nedanför för att lindra klådan. Försvinner inte besvären efter en vecka, eller om du får stora röda fläckar i huden, bör du kontakta vårdcentralen för rådgivning.

Läs även: Fyra enkla kvällsrutiner för att slippa torr hud

Använd duscholja
Hudens naturliga oljor försvinner när du duschar, och tvål torkar ut den ännu mer. Har du mycket besvär med torr hud som kliar kan du istället prova en duscholja. Den renar men återfuktar också samtidigt. Likaså gäller om du är torr i ansiktet. En mild och oparfymerad ansiktsrengöring återfuktar medan en tvål torkar ut hyn.

Smörj in dig med lotion eller fet kräm dagligen
En lotion tränger fortare in i huden men är betydligt tunnare än en fet kräm, och kan därför behöva appliceras upp till flera gånger per dag. Orkar du inte det kan det vara bättre att investera i en fetare kräm eller ett mjukgörande body butter.

Använd luftiga kläder
Luftiga svala plagg som andas är att föredra om du lätt blir varm och har klåda i huden. Syntetmaterial som polyester och akryl stänger in och gör det svårare för huden att andas. Då är bomull, siden eller viskos att föredra. Svettas du mycket på natten kan du prova att sänka temperaturen i sovrummet eller använda ett tunnare täcke.

 

Vårda inifrån
Har du ständigt torr hud som saknar sin spänst kan du även behöva vårda den inifrån med ett kosttillskott. Silicea, som innehåller finfördelad kiseldioxid, används för att stärka huden inifrån och för att göra huden mjukare och mer elastisk. Det minskar rynkor och slapp hud. Kiseldioxiden binder dessutom vatten – vilket gör tunn, torr hud tjockare och mjukare.

Undvik att klia
Torr och irriterad hud blir ännu känsligare om man kliar, river eller gnuggar den. Försök att låta bli och istället ha som vana att smörja in huden när det kliar. Är huden irriterad och torr kan vi varmt rekommendera Silicea Skin Repair Spray. Den innehåller Kisel, men också aloe vera, som lugnar kliande och irriterad hud.