Tillsynen borde utföras enligt nationella riktlinjer med en statlig huvudman, skriver Mats Nilsson, vd för Svensk Egenvård, i svar till Gerhard Larsson (31/3) på DN debatt.

Tillsynen borde utföras enligt nationella riktlinjer med en statlig huvudman, skriver Mats Nilsson, vd för Svensk Egenvård, i svar till Gerhard Larsson (31/3).

Den tidigare statssekreteraren Gerard Larsson skriver om behovet av höjda krav på kosttillskott på DN debatt den 31 mars 2015. Larssons bild är lite förenklat att den rådande hälsotrenden medför ett hälsoproblem då intresset växer för näringsämnen. Som vanligt när dessa argument framförs så finns inga andra offer eller bevis på problemen än att idrottare som med- eller omedvetet dopat sig. Att förminska hälsotrenden och människors växande intresse för näring och kost till detta är både olyckligt och missledande.

Det hävdas i artikeln att reklamen i dag är skarpare än tidigare. Detta är direkt felaktigt. Som en konsekvens av hälsopåståendeförordningen får vissa vetenskapligt etablerade effekter inte längre anges. Vissa produktslag som probiotika får inte heller anges ens som namn. Jämför man med hur reklamen såg ut för tiotalet år sedan så kommer man se en ordentlig förändring och den står i direkt motsats till Gerhard Larssons beskrivning.

Läs mer här om repliken i DN deabatt.

Mer om Mats Nilsson

Mats Nilsson heter den svenska hälsobranschens nya ledare. Den sjunde januari tillträdde han som vd för Svensk Egenvård.
Mats Nilsson är ny vd för branschorganisationen Svensk Egenvård. Han kommer närmast från egen konsultverksamhet inom PR och kommunikation.  Tidigare har Mats Nilsson varit verksam i Stockholms läns landsting, Socialdepartementet, Riksdagens socialförsäkringsutskott och den statliga pensionsgruppen

Läs mer om Mats