Håravfall kan både vara jobbigt och psykiskt påfrestande. Tappar du mer hår än normalt just nu? Här är fem vanliga orsaker.

1. Stress och andra negativa upplevelser

Fysisk stress och trauman är vanliga orsaker till håravfall. Oftast märker man av det några månader efter den stressiga perioden eller händelsen. Men när kroppen mår bra får håret också chansen att växa ut igen. Glöm inte att vara rädd om dig!

2. Du behandlar håret ofta

T.ex färgar, fönar, använder värmeverktyg som lock- eller plattång eller annat som sliter på håret och får det att gå av. Låt håret vila då och då. Och glöm inte värmeskyddet vid värmestyling.

3. P-piller

Visste du att hormonerna i p-piller kan påverka hårets livscykel? Misstänker du att dina p-piller är boven till att du tappar mer hår än normalt kan det vara värt att byta till ett annat preventivmedel.

4. Graviditet

Många upplever att de tappar mer hår under och strax efter graviditet. Det är fullt normalt!

5. Du får inte i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler

En varierad kost är viktigt för att hårrötterna ska kunna ta upp ordentligt med näring, och växa normalt. Exempelvis kan järnbrist och proteinbrist orsaka håravfall. Likaså brist på kisel och b-vitamin. En varierad kost med komplement av ett kosttillskott för hår, hud och naglar kan hjälpa håret till att växa normalt igen.

Läs också:
Topp 7 – maten som ger dig ett finare hår
5 enkla tips för ett tjockare hår
Då behöver hår, hud och naglar extra vård
Tar du ansvar för din hälsa?