Plötsligt slår paniken till när du inte kan dölja den där fisen som stinker. Det känns lönlöst att gå på toaletten och krysta när inget kommer. Magkramper sätter stopp för det du planerat för dagen. Du kanske säger att du har problem med en stressmage men din stressmage kan lika gärna vara IBS.

Jag var på en romantisk tripp i Paris förra året när jag fick ett av mina värsta IBS skov. Har du också varit med om det, när din IBS-mage sätter igång vid sämsta tänkbara tillfälle och du blir stammis på toaletten? Det gäller att springa fort när du blir lös i magen. Plötsligt kan även den sämsta löparen bli den bästa. Inte är det lätt att njuta av de bra saker som händer omkring dig när du får magkramp heller. Fast hur kul är det förresten att till exempel vara på en romantisk resa när illaluktande gaser gör intrång på dejten? Romantiken dör och stressmagen tar över.

Förstoppning, diarré, ballongmage, illaluktande gaser, magkramp och magsmärtor är olika IBS-symtom. Vilka symtom har du? Har du haft dina magproblem till och från under minst 3 månader så kan de vara tecken på Irritable Bowel Syndrome (IBS). Idag är vi upp till 20 % av den svenska befolkningen som lider av IBS. Många relaterar IBS till magproblem fast det egentligen är tarmen som är irriterad och känslig. Exakt vad det beror på är inte helt säkerställt men tarmen fungerar i alla fall inte riktigt som den ska. Kallar du din IBS för stressmage är det ändå inte helt obefogat.  Symtomen blir ofta värre vid stress och psykisk ohälsa. Så det är väl inte så konstigt att magproblemen sätter igång just då du verkligen inte har tid för dem.

De första IBS-symtomen upptäcks oftast någon gång mellan slutet av tonåren och ca 50-årsåldern. IBS är också dubbelt så vanligt bland kvinnor än bland män. För mig uppstod mina första magproblem redan i början av tonåren. Fast då relaterade jag dem bara till det jag kallade för stressmage. När fick du dina första symtom? Jag hörde om diagnosen IBS först i början av 20-årsåldern. Då hade mina symtom tyvärr blivit kroniska. Det går bara att bli helt frisk om IBS-symtom behandlas inom 1-2 år. Efter det är IBS alltså kroniskt men som tur är går det att lindra symtomen.

Särskilt när jag var i Paris så önskar jag att
Detoxner IBS funnits så jag hade kunnat återställa mag-tarmbalansen. Den ger ju ofta resultat redan inom ett dygn. I den finns bl. a ett unikt och patenterat 2QR-komplex som hindrar onda bakterier från att irritera och inflammera tarmslemhinnan. Tillsammans med prebiotika och psyllium balanserar Detoxner IBS mage och tarm. På så vis kan dina IBS-symtom lindras. Jag blev lite gasigare i början av programmet när jag testade det men nu känns magen mycket stabilare.